Ukrajina: Morija na jugu in vzhodu se nadaljuje

Novinar New York Timesa Michael Schwirtz je na Twitterju delil ganljivo sliko dekleta, ki drži za roko odraslega. Navaja, da je deklica v trenirki in s cvetlično krono na glavi prispela iz Mariupola.

Začel se je 69. dan vojne v Ukrajini. Putinova vojska znova izvaja raketne napade na znano letoviško mesto Odesa na jugu Ukrajine. Onesposobili so tudi pristajalno stezo na letališču, v mestu je več mrtvih in ranjenih.

Iz oblegane jeklarne Azovstal v mestu Mariupolj so na varno evakuirali več deset ljudi, ukrajinski borec, ki je še vedno v Azovstalu, je povedal, da je v bunkerjih pod kompleksom ostalo ujetih do 200 civilistov.

Ukrajinski borci še vedno slišijo glasove žensk, otrok in starejših, ki so ujeti v bunkerjih, ukrajinske sile jih ne morejo doseči skozi ruševine. Načrtovali so, da bodo porušili bunkerje, ki so blokirali vhod, a je v ponedeljek vso noč streljala mornarica in cevno topništvo. Tudi včeraj so jih ves dan bombardirali.

Rešeni navajajo, da so v zatohlem podzemlju industrijskega kompleksa jeklarne preživeli “dva meseca teme”. Pripovedujejo, da so bile eksplozije silovite, v zaklonišča so se skrili pred nevarnostjo po svoji volji kot delavci v tovarni, saj so vedeli, da se ruske sile bližajo. Bali so se celo pokukati ven, da bi vdihnili svež zrak.

Rusija sicer po navedbah generalštaba v Kijevu danes nadaljuje z napadi na vzhodu Ukrajine. Ruske enote so še naprej poskušale ustvariti ugodne pogoje za napade na mesta Slovjansk, Sjeverodonetsk in Rubižne, še vedno obstreljujejo tudi Harkov.

Ukrajinska stran trdi, da so v dosedanjih bojih ubili že več kot 23.800 ruskih vojakov. Vojna v Ukrajini traja že od 24. februarja.

Britanska obveščevalna služba navaja, da je Rusija izgubila veliko bojne moči, saj precejšnje število ruskih vojakov ni več sposobnih za bojevanje. Najbolj naj bi bile izčrpane nekatere elitne enote.

Moskva je sicer ob začetku invazije v Ukrajino razporedila več kot 120 taktičnih bataljonskih skupin, kar predstavlja približno 65 odstotkov vseh njenih kopenskih sil, več kot četrtina jih verjetno ni več sposobna za boj.

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki:

Vir: liveuamap.com

A. L.