Ukrajina: Množična posilstva, orožje in vloga Irana

Varnostna služba Ukrajine je ujela pro-ruskega politika Viktorja Medvedčuka

Začel se je 49. dan ruske agresije na Ukrajino. V posameznih delih države na jugu in jugovzhodu so tudi to noč odmevale sirene z opozorili pred zračnimi grožnjami. V mestih še vedno odkrivajo množična trupla umorjenih. Ukrajinski organi pregona pa so sinoči ujeli ukrajinskega politika Viktorja Medvedčuka, velikega prijatelja Vladimirja Putina. Hkrati poročajo, da Iran tihotapi orožje v Rusijo.

Poročali so o uporabi kemičnega orožja v Mariupolju, vendar tega zaenkrat ni mogoče potrditi. V Ukrajino se je vrnilo že 870 tisoč ljudi.

Posilstva: Od 25 posiljenih 9 nosečih

Rusi so poleg številnih žrtev, grozodejstev in infrastrukturnega razdejanja preživelim pustili strašne travme. BBC-jevi novinarji so pretresljive zgodbe izvedeli iz prve roke. Opisali so številne zgodbe o posilstvih. Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je povedala, da obravnavajo več takšnih primerov, samo v Buči je bilo v kleti sistematično posiljenih 25 deklet, starih od 14 do 24 let, devet je nosečih.

Po pričevanjih so jim ruski vojaki rekli, da jih bodo posiljevali toliko časa, da si ne bodo želele spolnega stika z nobenim moškim, s čimer bi jim preprečili imeti ukrajinske otroke. Varuhinja je še dodala, da obsega spolnih zločinov trenutno ni mogoče oceniti, ker vsi niso pripravljeni povedati, kaj se jim je zgodilo.

Iran tihotapi orožje v Rusijo

Iran pospešeno tihotapi orožje v Rusijo, poroča The Guardian. Rusija pretihotapljeno orožje potrebuje za vojno v Ukrajini, saj naj bi ruska orožarska podjetja imela velike težave s proizvodnjo zaradi sankcij mednarodne javnosti. Iz Irana naj bi v Rusijo potovalo tudi ameriško orožje, ki so ga ZDA namenile iraškim milicam v času vojne z Islamsko državo. Med orožjem, ki gre v roke Rusov, so predvsem sistemi za protizračno obrambo in protioklepno orožje.

Kot poroča The Guardian se je Kremelj moral obrniti na zaveznike v Teheranu zaradi mednarodnih sankcij, ki so od pomoči Rusiji odvrnile mnoge države, tudi Kitajsko. Vendar sankcije Zahoda ne motijo Irana in pa Sirije (proti obema državama je mednarodna javnost uvedla številne sankcije v zadnjih letih) in zato Rusiji brez težav dobavljata orožje.

Ukrajina, zemljevid, stanje 13. april 2022

Vir: liveuamap.com

A. L.