Ugrabitelji 79-letnega Mirka Moravca ostajajo v priporu

Trem tujcem, obdolženim, da so v začetku maja najprej nezakonito prestopili državno mejo, nato pa ugrabili 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca, je novomeško okrožno sodišče za en mesec podaljšalo pripor.

Kot so za STA navedli na sodišču, so obdolženi kaznivega dejanja ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila, pripor pa jim je bil podaljšan zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Zadeva je trenutno v fazi sodne preiskave, ki po navedbah novomeškega tožilstva še ni končana. S sodišča pa so dodatno sporočili, da je preiskava zaključena ter da je nadaljevanje postopka zdaj odvisno od tožilstva.

Mirko Moravec

Trije tujci – gre za 25-letnega državljana Maroka in 18-letna Alžirca – so obdolženi, da so 8. maja 79-letnega Moravca ugrabili v njegovem vinogradu na območju Malega Nerajca pri Dragatušu v Beli krajini. Nato so ga zvezali, strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji. Vozili so kar 6 ur, od Malega Nerajca proti Kvasici in nato proti Staremu trgu ob Kolpi ter naprej proti Primorski. Pred mejo so nato avto zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo. Tam so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih predali slovenski policiji.

Vse tri so 10. maja s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je na predlog tožilstva odredil pripor.

Mirko Moravec je pričal še o četrtem ugrabitelju, ki je izstopil iz avtomobila pred tem, policija pa ga ni našla. Ugrabitev je bila nato tudi povod za protest, ki so ga nekaj dni zatem pripravili v Črnomlju.

C. R.