Udbovske metode: Policija zbira podatke, kdo se bo udeležil torkovega protesta kmetov

(vir: družbena omrežja)

Na družbenih omrežjih je danes zavrelo, ko je eden od kmetov zapisal, da ga je danes obiskal policist in ga vprašal, ali gre kot kmet v torek, 25. aprila 2023, na kmečki protest v Ljubljano.

Prva misel mladega kmeta je bila, ali se je to zdaj res zgodilo ali pa gre morda le za šalo. Skrbi nekoga, kaj bo počel?

Policisti je odgovoril, da gre na protest. Nato ga je zanimalo, kdo vse gre – “kot v udbaških časih, absurd od absurda”, je dodal mladi kmet.

Policista je še prosil, če lahko fotografira njegov avtomobil, pristopila sta še starša mladega kmeta, policist ga je prosil samo to, naj ne bo na fotografiji.

Policija je nato potrdila, da zbirajo obvestila. Po njihovem mnenju je “to običajna oblika policijskega dela, s katero ne ustrahujemo nikogar, prav tako pa tudi ne posegamo v ustavne pravice posameznika do udeležbe na shodih”. (več)

Oglasil pa se je dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, ki je zapisal:

“Ustava v 42. členu zagotavlja ljudem svobodo mirnega zbiranja. Zbiranje obvestil policistov po določbah 34. člena ZNPPol na način, ki bi ga ljudje razumeli kot omejevanje svobodne udeležbe na javnem shodu, ni dovoljeno.”

Zapis mladega kmeta na FB:

M. D.