Ob reki Kolpi in širši Dolenjski je več turističnih kmetij, na tem območju se sicer lepo razvija tudi turizem v zidanicah. Tokrat smo vzeli pod drobnogled nekatere turistične kmetije na našem območju. Večina jih nudi domačo hrano in tudi prenočišča. V nadaljevanju predstavljamo nekatere med njimi.

Kmečki turizem ob reki Kolpi in v Beli krajini

Turistična kmetija Žagar se nahaja v vasi Damelj in ponuja domačo hrano in pijačo ter namestitvene sobe po ugodnih cenah. Je neposredno ob Kolpi. Damelj je od Črnomlja oddaljen 25 km, od Vinice pa 7 km.

Turistična kmetija Majerle se nahaja v vasici Dol pri Starem trgu ob Kolpi, ob reki Kolpi. Vasica leži v neokrnjeni naravi na meji med občinama Kočevje in Črnomelj ter istočasno na meji med področjema, ki ga pokriva NATURA 2000 in področjem Krajinskega parka Kolpa. Nudijo domačo hrano, prenočišč pa nimajo.

Turistična ekološka kmetija Čemas se nahaja vasi Zilje pri Vinici, v osrčju Krajinskega parka Kolpa. Nudijo prehrano, nakup ekoloških izdelkov in imajo tudi nekaj ležišč. Od Kolpe so oddaljeni le sto metrov. Od Črnomlja so oddaljeni 25 km, od Vinice pa dobre 4 km.

Turistična kmetija Pri Štefaniču z gostiščem se nahaja v Dragatušu, na polovici poti med Črnomljem in Vinico. Nudijo prenočišča in prehrano.

Apartmaji Metlika 1579, kmetija z nastanitvijo Jakljevič, se nahajajo v prekrasnem belokranjskem okolju, obdanem z vinogradi. Iz središča Metlike so oddaljeni približno 1,5 km. Nudijo prenočišča in prehrano.

Turistična kmetija Fortunovi se nahaja v vasi Krasinec blizu kraja Metlika in ponuja apartma po ugodni ceni. Prehrane ne nudijo.

Turistična kmetija Pri Papeževih se nahaja v vasi Banja Loka blizu kraja Kostel in ponuja nastanitvene sobe in apartmaje po ugodnih cenah. Prehrane ne nudijo.

Turistična kmetija Ob izviru Krupe se nahaja v vasi Krupa blizu kraja Semič in ponuja domačo hrano in nastanitvene sobe po ugodnih cenah.

Turistična kmetija Pecel se nahaja v vasi Maline pri Štrekljevcu blizu kraja Semič in ponuja domačo hrano in pijačo ter apartma po ugodnih cenah.

Turistična kmetija z nastanitvijo Črnič v Berčicah nad Metliko. Od Metlike je oddaljena dobra dva kilometra. Nudijo nastanitve in domačo hrano.

Kmečki turizem: Trebnje in Žužemberk

Turistična kmetija Obolnar se nahaja v vasi Dolenja vas pri Čatežu (v občini Trebnje). Nudijo prenočišča v sobah in pripravijo domače dobrote.

Turistična kmetija Koren z gostiščem v Žužemberku se nahaja tik ob reki Krki s čudovitim pogledom na grad Žužemberk in na cerkev Sv. Mohorja in Fortunata. Nudijo prenočišča in pripravljajo domače dobrote.

Turistična kmetija Pri Malči se nahaja v prijetnem mirnem okolju in neokrnjeni naravi, v neposredni bližini reke Krka, med Dvorom in Žužemberkom. Nudijo prenočišča in domačo hrano.

Kmečki turizem: Šentjernej in Sela pri Ratežu

Turistična kmetija Pri Mariji se nahaja v vasi Javorovica blizu kraja Šentjernej. Nudijo domačo hrano in nastanitvene sobe. Od Šentjerneja so oddaljeni 7 km.

Turistična kmetija Šeruga se nahaja v Selih pri Ratežu, v mirni dolini samo streljaj od glavnih cest in mest, kjer je konec vseh poti in leži obkrožena s potokom in gozdom. Sela pri Ratežu so od Novega mesta oddaljena 7 km, od Šentjerneja pa 11 km. Nudijo nastanitvene sobe in domačo hrano.

Vir: Spletna stran viaslovenia.com in drugo.

C. R.