Tudi zaradi njih je Simonovo življenje od nedelje lažje

Simon vidi svoje prstke, slepi in slabovidni otroci pa bodo pogumneje stopili v življenje.

Pohodniki na Trško goro

Simon Zalokar, prvošolec iz Vinice, lahko vidi črke, slike, lahko se igra tudi z lego kockami, lahko pogleda manjše predmete, lahko razločno vidi svoje prstke. Dobil je računalniško lupo, ki mu bo močno olajšala življenje in sledenje pouku v osnovni šoli.

Simon Zalokar iz Vinice.

Blizu 200 slepih in slabovidnih otrok se bo lažje naučilo samostojnosti s pomočjo igrač in igral, pripomočkov, s katerimi jih bodo v Centru Iris, centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, kjer skrbijo za vzgojo in izobraževanje predšolskih otrok z okvaro vida, usmerili na zaradi – okvare vida – megleno ali temno pot življenja s samozavestnejšimi koraki.

Lions klub Novo mesto je namreč na že 5. Tradicionalnem pohodu na Trško goro s pomočjo 170 pohodnikov, ki so za dober namen hodili kljub slabi napovedi vremena, poskrbel za nakup računalniške povečevalne lupe in nakup igral ter igrač za otroke z okvaro vida.

Druženje v gostilni Pugelj v Ždinji vasi, na sredini tetraplegik Gregor, ki so mu pomagali leta 2013.

Druženje se je začelo v Gostišču Pugelj pod Trško goro v Novem mestu v nedeljskem oblačnem dopoldnevu, pohodniki so se odpravili peš do vrha Trške gore, kjer jih je presenetil pražen krompir, pripravila sta ga profesionalca iz Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, okrepčali so se z dobrotami gospodinj in kozarčkom ali dvema žlahtne kapljice, in se med prvimi kapljami nedeljskega deževja vrnili na izhodišče, v gostišče Pugelj, kjer jih je čakal golaž, polenta, potica, druge sladice, pečen kostanj in možakarji, pevci skupine Deci, ki so s pesmimi pobožali še dušo. Trajalo je do poznih popoldanskih ur.

Simonu Zalokarju oziroma zanj predsedniku Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Janezu Kermcu ter ravnateljici Centra Iris Katjuši Koprivnikar je lupo predal predsednik Lions kluba Novo mesto Andrej Baškovič.

Simon Zalokar.

Medobčinsko društvo vključuje blizu 200 slepih in slabovidnih otrok. V Simonovem imenu  ter  blizu 200 slepih in slabovidnih otrok se je Lions klub Novo mesto po osrednji dobrodelni akciji kluba zahvalil vsem pohodnikom ter podjetjem in posameznikom za donacije in njihovo pomoč.

Dobrodelni pohod na Trško goro je dobrodelna akcija, zbrana sredstva pa namenijo za točno določen projekt.

V preteklih letih so bili ti naslednji:

  • Leta 2013 so takrat 27-letnemu tetraplegiku Gregorju pomagali pri preureditvi avtomobila. “Končno sem spet dobil svoje noge,” je takrat dejal ob predaji ključev.
  • Leta 2014 so slepemu Zlatku Cigiču kupili Braillovo vrstico. V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih NM svoje znanje deli naprej.
  • Leta 2015 so opremili multisenzorno sobo za umirjanje varovancev z motnjami v duševnem in telesnem razvoju Varstveno-delovnega centra (VDC) Novo mesto.
  • Leta 2016 so omogočili nakup dostavnega vozila in še okrepili dobrodelno akcijo Donirana hrana, ki jo izvajajo skupaj z Mestno občino Novo mesto, Rdečim križem, Karitasom, Centrom za socialno delo ter trgovinami Spar, Mercator, Tuš in Hofer. Z dostavnim vozilom pobirajo hrano vsak večer po trgovskih centrih in jo naslednji dan razdeljujejo približno 300 uporabnikom tega projekta ali pa jim jo odpeljejo na dom. Tako pomagajo že več kot 300 ljudem.
  • Leta 2017 so kupili elektronsko lupo s kamero ter prilagojene pripomočke in igrače.
Utrinek z nedeljskega pohoda na Trško goro. (foto: Lions klub Novo mesto)

C. R.