Tribučan Mitja Ilenič v ameriško ligo LMS

18-letni Mitja Ilenič iz Tribuč bo v prihodnje nastopal za ameriški New York City Football Club. (vir: NK Domžale, FB)

Mladi slovenski nogometaš Mitja Ilenič, doma iz Tribuč v Beli krajini, se po 32. nastopih v prvi slovenski nogometni ligi odpravlja v tujino, so sporočili iz Nogometnega kluba Domžale.  Pogodbo je desni bočni branilec podpisal do konca leta 2026.

Mitja Ilenič je v Domžale prispel iz Nogometnega kluba Bela krajina, prvo poklicno pogodbo z Domžalami je sklenil pri 16 letih, nekaj dni po 18. rojstnem dnevu pa se v zameno za, kot so zapisali na spletni strani, eno najvišjih odškodnin v zgodovini kluba prvič seli v tujino.

Ob zdajšnjem prestopu v ameriški klub je Mitja povedal: “V Domžale sem prišel z namenom, da se uveljavim v mlajših kategorijah. Ob podpisu prve profesionalne pogodbe pred dvema letoma je bila moja želja redno igranje za U17 in U19 ter sčasoma tudi člansko ekipo, danes odhajam na drugi konec sveta. Vse se je zgodilo tako hitro. Lani decembra sem bil še pri mladincih. Zares hvala vsem!”

New York City sicer spada v skupino klubov združbe City Football Group, v kateri je tudi velikan Manchester City, so še zapisali Domžalčani.

Nova sredina mladega branilca je New York City, za katerega so nekoč igrali David Villa, Andrea Pirlo, Frank Lampard in tudi Slovenec Andraž Struna. Leto 2022 je NY City po porazu proti Philadelphia Union sklenil v polfinalu končnice, priprave na novo sezono pa bodo Američani tudi skupaj z Ileničem začeli 11. januarja.

“Mitja Ilenič je dokazal, da je eden izmed največjih potencialov v Sloveniji. Z odličnimi igrami in odnosom do nogometa si je v zelo kratkem času zaslužil narediti korak naprej. Pomembno je, da igra. Zanj je bilo kar nekaj zanimanja, toda menim, da smo se pravilno odločili,” je prestop ocenil športni direktor Domžal Senijad Ibričić.

“Gre za fantastičen uspeh tako za klub, ki seveda živi na račun tega, kot igralca, ki bo zagotovo imel krasno kariero,” je še dodal Ibričić.

Povedal je še, da je liga MLS v zadnjih letih spremenila način delovanja. Poudarek daje razvoju in kasneje prodaji mladih igralcev. Starejših oziroma izkušenih posameznikov ni več toliko, saj so tudi na drugem koncu sveta opazili, da je delo z mladimi edina prava pot.

A. A.