Trebnje: Tudi v Velikem Gabru imajo svoje “ljubljanske kolesarje”

Veliki Gaber, občina Trebnje (vir: Google Maps)

Tudi v Krajevni skupnosti Veliki Gaber v Občini Trebnje imajo očitno svoje “ljubljanske kolesarje”, ki se prav tako kot oni že pripravljajo na naslednje lokalne volitve, ki bodo prihodnje leto. Zadnji njihov korak je zbiranje podpisov pod peticijo, kjer pa jim je trebanjski župan nalil čistega vina, ravnatelj osnovne šole pa navaja, da je podpisovanje takšnih peticij, ki zajemajo več med seboj nepovezanih problematik, nevarno.

Na občini so zapisali, da gre “najbrž za politično motivirano peticijo”, objavili so tudi odgovora župana Alojzija Kastelica in ravnatelja Osnovne šole Veliki Gaber mag. Gregorja Udovča.

Občina Trebnje je javno objavila peticijo krajanov Krajevne skupnosti (KS) Veliki Gaber, s prvopodpisanim Miroslavom Zorcem, naslovljeno na občino, prejeli so jo tudi v tamkajšnji osnovni šoli. Dostopna je na povezavi Občina Trebnje

Iz peticije je razvidno, da podpisniki zahtevajo pravico do sodelovanja in soodločanja pri izvedbi gradbenih projektov na njihovem območju. Zahtevajo ustavitev vseh aktivnosti za gradnjo telovadnice pri osnovni šoli v Velikem Gabru in izgradnjo večnamenske dvorane na drugi lokaciji. Med drugim občini prepovedujejo prodajo enega od zemljišč, zahtevajo tudi nujno pospešitev izgradnje pločnikov in kolesarskih poti v krajevni skupnosti.

Odgovor župana hladen tuš za avtorje peticije

Župan Alojzij Kastelic je v odgovoru uvodoma zapisal, da protesti in peticije ne predstavljajo najboljšega načina za izkazovanje pripravljenosti sodelovanja.

“V Velikem Gabru na žalost ni ravno kakšnega hudega navdušenja za sodelovanje, še takrat ko se oglasite, pa gre za nasprotovanje in nagajanje,” je zapisal.

Župan je še zapisal, da je na območju Velikega Gabra zelo težko pridobiti zemljišča ali služnosti za izvedbo nujnih investicij in infrastrukture. In dodal:

“Ko sem poskušal izboljšati stanje v osnovni šoli in pri vodenju le te, sem naletel na odpor levičarskih skrajnežev, ko smo želeli zgraditi vrtec, ste protestirali proti izvedbi vrtca kot sedaj stoji Šentlovrencu. Pločnik bi bil že zdavnaj zgrajen, če bi od lastnikov dobili soglasja za poseg v zemljišča ob cesti …”

Zapisal je še, da občina zelo dobro sodeluje s Svetom KS, s predsednico, ter predstavnikom v občinskem svetu, svetnikom Brankom Longarjem. Zelo aktivno je tudi Društvo upokojencev Veliki Gaber s predsednico Jožefo Štrempfelj na čelu, in še kar nekaj njih, s katerim vodijo dialog in usklajujejo potrebe in želje.

“Gospod Tomaž Praznik me je klical pred meseci zaradi pločnika in podobnih zadev. Priporočam vam, da se ne delite in da delujete enotno za razvoj kraja. Če pa pričakujete, da boste posamezniki ukazovali občinski upravi in županu, ste se pa zmotili, mi od vas pričakujemo proaktivno sodelovanje in ne parcialno izražanje želja in zahtev,” je dodal župan.

Zapisal je še, da se nadaljnje načrtovanje projekta izgradnje nove telovadnice in dozidave šole lahko takoj ustavi. Z ravnateljem so usklajevali potrebe za šolo, ki bi imela dva razreda po letniku in temu primerno telovadnico. Projekt naj bi bil razdeljen v dve fazi in s projektiranjem prve faze bi začeli takoj, to je telovadnica in prilagoditev sedanje telovadnice za namen izvajanja pouka.

“Računamo, da bi bili projekti pripravljeni do konca leta, ker se za šolstvo napoveduje razpis, kot je bil v letošnjem letu, kjer smo pridobili 1,4 milijona evrov za reševanja prostorske stiske OŠ Trebnje.”

Prepoved prodaje zemljišča je župan ocenil kot smešno zahtevo, v to bi se morali vključiti v javno razpravo o proračunu, ki je trajala 15 dni. Zapisal je, da se je v preteklosti sestal z direktorjem Stanovanjskega sklada, vendar zaenkrat niso zainteresirani za gradnjo varovanih stanovanj. “Prodali bomo investitorju z ustreznim programom ali za stanovanja,” je dodal Kastelic in jim sporočil: “Če imate zamisel ali ustreznega investitorja, pa mi prosim sporočite.”

Hkrati jih je še obvestil, da je občina kupila okoli 11 tisoč kvadratnih metrov zemljišča, za trgovino Kmetijske zadruge, s čimer so zagotovili prostor za vrtec in igrišča ter vsebine, ki zanimajo krajane.

Glede pločnika je zapisal, da je ta “že deset let v vaših rokah, posamezniki izsiljujejo (tudi nekateri podpisniki peticije) in ne prodajo par kvadratnih metrov zemljišča. Za izvedbo pločnika Medvedjek–Jerlah je razpis v teku. Ob tem se zahvaljujem svetniku Longarju in poslancu Blažu Pavlinu za pomoč pri delitvi projekta,” je dodal župan.

“Vse vas pa opozarjam, da so Tomaž (predvidevamo Praznik – op. av.) in njegovi somišljeniki svoj pogled usmerili v volitve in to na način, da želijo rušit, protestirat, zavajat v stilu ljubljanskih kolesarjev,” je zaključil župan. (vir)

Ravnatelj Udovč: “Podpisovanje takšnih peticij je nevarno dejanje”

Ravnatelj mag. Gregor Udovč je med drugim zapisal, da je želja podpisanih krajanov, da mora Občina Trebnje v kraju načrtovati večnamensko dvorano na primernejši lokaciji, torej stran od šole, primerno za igranje rokometa, ki bo imela 500 sedežev za gledalce. Ob tem bi želel sporočiti, da je podpisovanje takšnih peticij, ki zajemajo več med seboj nepovezanih problematik, nevarno dejanje.

Zaustavitev dobro zastavljenega projekta izgradnje nove telovadnice bi nas stala dragocenega časa, pa ravno, ko smo projekt končno spravili v tek in lahko kraj z njim veliko pridobi. Na koncu bi kratko potegnili učenci, vaši otroci, ki bi morali še nadaljnja leta uporabljati sedanjo staro premajhno telovadnico.

Ravnateljevo pismo lahko v celoti preberete tukaj

M. D.