Trebnje: Spet na poti oškodovanja malih delničarjev?

V torek je bila v Trebnjem skupščina družbe Trimo MSS, d. d. (nekdanji Trimo Investment). Poleg večinskega lastnika, to je predstavnikov podjetja Trimo, d. o. o., in njihovih luksemburških lastnikov, se je skupščine udeležil še Mirko Miklič, predstavnik malih delničarjev.

Iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev, katerih predstavnik je bil Miklič, pa so nato sporočili, da so se delničarji seznanili z bilančnim dobičkom podjetja Trimo MSS, d. d. Tega je bilo v letu 2016 za 1,989.130 evrov, po odločitvi večinskega lastnika (Trimo, d. o. o.) pa dobiček ostaja nerazporejen. Mali delničarji so sicer predlagali delitev dobička, v celoti kar bi pomenilo 79,50 evra bruto na delnico, vendar Trimo, d. o. o., tega ni sprejel. Miklič pa opozarja, da delitev dividend predstavlja eno zadnjih možnosti za izplačilo delničarjem, »ki bi lahko že v kratkem ostali brez svojih naložb«, delnic torej. Največja delničarja, to sta Trimo, d. o. o., in European Architectural Systems S.a.r.l. ,skupaj obvladujeta 99 % vseh delnic. Mali delničarji imajo torej v lasti le odstotek delnic. Pa še pri tem jim ne privoščijo dividend, večina bi tako ostala v njihovi lasti. V prihodnje mali delničarji lahko pričakujejo tudi iztisnitev, kar pomeni izplačilo po ceni delnice, kot jo bodo določili v Trimu in ne, kolikor je vredna.

Nekaj podobnega se je ob koncu lanskega leta že zgodilo v primeru podjetja Trimo, d. d. Tudi temu so takrat nasprotovali v združenju malih delničarjev, ki vodijo sodno preveritev primernosti denarne odpravnine. Tožijo torej glavnega delničarja, lastnika družbe Trimo, d. d., ki je od lani tudi edini lastnik Trima. To pa je podjetje European Architectural Systems iz Luksemburga. Kdo stoji točno za tem ali podobnimi tujimi podjetji, se tako nikoli z gotovostjo ne ve. Luksemburško podjetje pa je v primeru Trima na skupščini, ki je bila 14. decembra 2016, kar samo sprejelo sklep o izključitvi takratnih manjšinskih delničarjev. Določili so tudi t. i. denarno odpravnino za delnico, to je pičlih 2,17 evra na delnico.

O tem, ali je bila t. i. administrativno določena cena za delnico 2,17 evra v primeru Trimo, d. d., primerna ali ne, zdaj odloča novomeško okrožno sodišče. Očitno pa je, da se bo nekaj podobnega kaj kmalu zgodilo tudi v primeru podjetja Trimo MSS, d. d., ki ga vodi Marjeta Šepic in bodo male delničarje ob minimalni odpravnini iztisnili, hkrati pa nasprotujejo vsakršnim izplačilom dividend.