Trebnje: Gasilci v pomoč v potresu prizadeti Veliki Gorici

Pomoč gasilcev iz trebanjsko-mirnske doline. (vir: GZ Trebnje)

Po rušilnem potresu v sosednji Hrvaški je Gasilska zveza Trebnje (GZT) vzpostavila stike z vodstvom pobratene Vatrogasne zajednice grada Velika Goricam, ki so na Silvestrovo zaprosili za pomoč z avtolestvijo (ALK).

Ekipa treh članov PGD Trebnje (društvo je pobrateno z DVD Velika Gorica) na novoletno jutro odpravila v Veliko Gorico z avtolestvijo, kot pomoč gasilcev iz vseh štirih občin Temeniške in Mirnske doline.

Trebanjski gasilci so delali še cel drugi dan, tretji dan sta odšla na pomoč še dva člana društva, dva iz prve ekipe pa sta se vrnila v soboto zvečer. Po predvidevanjih naj bi se celotna ekipa z ALK vrnila v nedeljo zvečer.

Dodatno so s prizadetega območja zaprosili še za gasilsko opremo, ki je v tem času zelo primanjkuje. Zato je GZT razpisala akcijo zbiranja opreme v vseh 28 prostovoljnih gasilskih društev trebanjske gasilske zveze.

V nedeljo so nato iz posameznih gasilskih društev zbrali precejšnje število zaščitnih kombinezonov, hlač in jaken, škornjev, čelad in rokavic ter gasilskih pasov. V večini gre za opremo, ki je še uporabna, a nič več po slovenskih standardih.

Vse skupaj so naložili v gasilski kombi PGD Mokronog in okrog 11. ure krenili na pot proti Veliki Gorici aktualna predsednik in poveljnik GZT Janez Bregant in Janez Uhan ter častni predsednik Anton Strah.

V Veliki Gorici se je pomoči pobratenih gasilskih prijateljev z ALK poleg gasilcev in prizadetih občanov razveseli tudi tamkajšnji župan, ki je bil izjemno navdušen nad hitrim in učinkovitim delovanjem ALK, kar je v teh trenutkih prav posebnega pomena. O pomoči slovenskih gasilcev so poročali tudi tamkajšnji mediji.

Objavljamo še nekaj fotografij:

Foto: Gasilska zveza Trebnje

M. D.