To je razlog, zakaj v KUL ne prenašajo Jelka Kacina!

Alenka Bratušek ob porazni prestavitvi v Evropskem parlamentu (Bruselj, 6. oktober 2014)

V včerajšnji oddaji Tarča na nacionalni televiziji je Alenka Bratušek, predsednica stranke SAB, trdila, da ljudje ukrepov proti covid-19 ne spoštujejo zaradi Jelka Kacina, uradnega govorca vlade za covid-19. Znano je tudi, da koalicija KUL že dlje časa ponavlja, da je treba Kacina zamenjati, menda naj bi bilo potem vse bolje, da v vladi šepa komuniciranje, kar seveda ni res. 

Zdaj pa se je razkrilo, od kod takšna jeza do Jelka Kacina, sicer tudi slovenskega veleposlanika in osamosvojitelja.

Znani novinar Bojan Požar, tudi lastnik portala Pozareport.si, je po sinočnji oddaji Tarča na TV Slovenija, na Twitterju objavil, da je Bratuškova “ne prenese Kacina, saj ga obtožuje, da je on, po dogovoru z Mirom Cerarjem (nekdanjim predsednikom vlade, zlobiral v Alde, da pred leti niso podprli njene kandidature za evrokomisarko. Gre torej samo za maščevanje Kacinu, fučkajo se njej ukrepi …”

Alenka Bratušek se je za mesto evropske komisarke (in s tem plačo v višini okoli 25.000 evrov mesečno ter privilegije) potegovala v letu 2014, kot takratna predsednica vlade je bila samopredlagateljica, v času predstavitve pred pristojnim evropskim parlamentarnim odborom je povsem pogorela in se osmešila ter s tem osramotila tudi državo Slovenijo. Šlo je celo tako daleč, da je niso mogli podpreti niti v t. i. njeni evropski politični stranki ALDE, podprla jo je edino avstrijska evropska poslanka  Angelika Mlinar, s katero sta v tistem času tudi spletli prijateljski odnos.

Bratuškova se je nato Mlinarjevi lani obilno oddolžila z zahtevo po imenovanju za ministrico v slovenski vladi, v času, ko je to vodil Marjan Šarec. Na srečo pa je to “ministrovanje” trajalo le kratek čas, saj je Šarec vrgel puško v koruzo in odstopil.

Spomnimo. Junija 2014 so bile v Sloveniji volitve, kjer je zmagala stranka SMC, vodenje vlade je prevzel Miro Cerar, ki kandidature Bratuškove ni podprl. Bratuškovo je zamenjala Violeta Bulc, ki je bila nato komisarka pet let, Slovenija pa je – zahvaljujoč Bratuškovi – izgubila tudi mesto podpredsednika Evropske komisije.

Požar je še zapisal, da je “treba samo bolj podrobno osebno zgodovino teh politikov in njihove medsebojne odnose poznati, pa je vse jasno”.

* ALDE – Stranka zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo je evropska politična stranka, ki deluje na ravni Evropske unije in Sveta Evrope. Sestavlja jo 60 liberalnih strank iz Evrope. Stranka je članica Liberalne internacionale. Njene članice iz Slovenije so danes LMŠ, SAB in SMC. V letu 2014 sta bili članici samo SMC in SAB, saj LMŠ še nikjer ni bilo.

C. R.