Stroške testiranja trgovcev in izvajalcev storitev bo pokrila država

(vir. arhiv MD)

Vlada je sprejela dopolnitev uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. Po uredbi bodo imele, podobno kot doslej učitelji, tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in za katere je določeno obvezno testiranje na virus, prednost pri testiranju, stroške pa bo krila država.

Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev, redno testiranje zaposlenih bo obvezno, podobno, kot je to že urejeno za učitelje in vzgojitelje, zaposlene v zdravstvu ali domovih za starejše.

Osebe, ki izvajajo storitve in prodajo blaga in za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na novi koronavirus, bodo vključene v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imele prednostno obravnavo na testiranjih, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Redno testiranje zaposlenih med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej sodijo tudi tržnice, in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni.

Izvajalci presejalnih programov so, kot navaja uredba, izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe, in drugi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki jih na podlagi javnega razpisa izbere minister za zdravje in z njimi sklene pogodbo o opravljanju zdravstvenih storitev. Izvajalci lahko testirajo na svojem sedežu ali izven njega kot mobilna enota.

Stroške omenjenih presejalnih programov v skladu z uredbo nase prevzame država. Izvajalci programa namreč račun za storitev izdajo neposredno Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije oz. ministrstvu za zdravje.

Kje testiranje zaposlenih ni obvezno?

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez pogojev negativnega testa za izvajalca. Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Še ena sprememba v novem odloku je ta, da bo prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji odslej urejena v okviru določil o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih. To pomeni, da tudi za to dejavnost ni zahtevano testiranje zaposlenih.

V nobeni dejavnosti pa ne bo zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike, to je za tiste, ki kupujejo ali so uporabniki določenih storitev.

M. D.