Število nezakonitih prehodov meje v zadnjem času precej povečano

Letos so prijeli 40 oseb, ki so slovensko mejo na našem območju prestopile nedovoljeno, 193 osebam nezakonit vstop ni uspel in prijeli so tri osebe, ki so jim pomagale pri nezakonitih vstopih. Večino so jih predali nazaj Hrvatom. Množičnih migracij, ko je mejo dnevno prečkalo tudi preko 10 tisoč oseb, ni več.

V zadnjem času skorajda vsako poročilo Policijske uprave (PU) Novo mesto o dogodkih v preteklih dneh vsebuje tudi podatke o novih ilegalnih prehodih meje ali njihovih poskusih, kar daje sklepati, da se je število ilegalnih prehodov meje v zadnjem času precej povečalo. Slednjemu pritrjuje tudi uradna statistika PU Novo mesto.

Statistika pravi, da je policija na področju slovenske jugovzhodne meje:

  • leta 2013 obravnavala 122 ilegalnih prehodov meje,
  • leta 2014 leto je bilo teh 82,
  • v dobrih treh četrtinah leta 2016 pa že 560.

Večino so jih predali nazaj Hrvatom

Od tega se je 282 tujcev skušalo izognili mejni kontroli, 278 tujcev pa je bilo prijetih potem, ko so mejo že prestopili. Večino tujcev so policisti po zaključenih postopkih predali nazaj Hrvatom.

Pred letom dni mejo prečkalo tudi preko 10.000 migrantov dnevno

Kot so za portal Moja Dolenjska pojasnili na PU Novo mesto, podatki o ilegalnih prehodih meje za prvo četrtino leta 2016 niso primerljivi, saj se je Slovenija takrat soočila z množičnimi ilegalnimi prehodi meje, ko je slovensko mejo dnevno prečkalo tudi 10.000 ali več migrantov. Slednjemu je botrovalo predvsem dejstvo, da Slovenija, pa tudi druge država na t. i. balkanski poti, niso bile sposobne najti recepta, kako preprečiti tovrstne nedovoljene prehode svojih mej.

Množičnih prehodov ni več, število pa vseeno precej višje kot pred leti

Množičnih ilegalnih prehodov danes ni več, je pa število oseb, ki mejo prestopijo na nezakonit način ali to poskušajo narediti, precej višje kot v letih pred množičnimi migracijami.

Letos prijeli 40 oseb, ki so mejo prestopile nedovoljeno

»Letos smo do konca marca na območju Policijske uprave Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje obravnavali 20 ilegalnih prehodov in prijeli 40 oseb, ki so jo prestopile nedovoljeno. 39 tujcev je mejo na nedovoljen način prestopilo na območju Policijske postaje Brežice, en tujec pa na območju Policijske postaje Krško,« pravijo na PU Novo mesto.

193 osebam nezakonit vstop ni uspel

V istem obdobju so prijeli 193 oseb, ki so mejo poskušale prestopiti nezakonito, a jim to ni uspelo, od tega 38 na mejnih prehodih, 155 pa izven njih. Pri slednjih je šlo predvsem za tujce, ki so bili skriti na tovornih vlakih in v tovornih delih tovornih vozil, pravijo na PU Novo mesto.

Prijeli tri osebe, ki so jim pomagale in jih priprli

V treh primerih so policisti prijeli tudi osebe, ki so tujcem omogočile nezakoniti prehod, med njimi dva državljana Srbije in enega državljana Pakistana. Vse tri so s kazenskimi ovadbami privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.

Katere narodnosti so?

Pri nezakonitih prehodih državne meje in na zeleni meji po podatkih policije sicer prevladujejo državljani držav, ki so jih najpogosteje obravnavali v obdobju množičnih prehodov meje: državljani Afganistana, Sirije, Pakistana, Alžirije in Tunizije. Nekoliko več je bilo prijetih državljanov Albanije.

M. R.