Število nezakonitih prehodov meje eksplodiralo

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Policija v prvi polovici letošnjega leta beleži več kot 20.000 nezakonitih prehodov meje, kar je približno trikrat toliko kot v enakem obdobju lani. Kar 95 odstotkov nezakonitih prehodov ugotovijo na meji s Hrvaško, ki jo večina migrantov nezakonito prečka kar z avtomobili, nekateri celo z javnim prevozom.

 

Po vstopu Hrvaške v shengen na meji s Hrvaško namreč ni več policijskega nadzora, zato se lahko migranti pogosto neovirano s Hrvaške pripeljejo v Slovenijo. Na cestah sicer deluje t. i. policija za izravnalne ukrepe, katere glavna naloga je preprečevanje nezakonitih migracij, a marsikateri migrant se seveda izmuzne.

Število nezakonitih prehodov meje raste vse od leta 2017. V času Janševe vlade, to je v letih 2020, 2021 in v začetku 2022, je število upadlo, znova pa je eksplodiralo pod zdajšnjo vlado.

Iz 10.198 v celotnem letu 2021 je v letu 2022 naraslo na kar 32.024 – število migrantov se je v letu 2022 potrojilo. Izrazito se je začelo povečevati po lanskih aprilskih volitvah in po tem, ko je Robert Golob napovedal odstranitev ovir na meji, kar so številni razumeli kot povabilo.

Nezakonite migracije prinašajo visoke stroške oskrbe in namestitve migrantov, obremenjujejo tudi policijo. Obstaja pa tudi bojazen, da se bo za nadzor meje s Slovenijo po Avstriji odločila še Italija. V tem primeru bi Slovenija postala migrantski žep.

Uradnih podatkov za 1. polletje 2023 policija sicer še vedno ni objavila, pa tudi policijska poročila so z novo vlado čedalje skromnejša.

A. V.