Spremembe pri veljavnosti digitalnega covidnega potrdila

Covidno potrdilo

Z današnjim dnem veljajo spremembe pri veljavnosti digitalnega covidnega potrdila, pri tem bodimo pozorni na dneve, za neomejen čas potrdila je potreben tretji odmerek cepiva, spremenjen je tudi protokol testiranja.

Covidno potrdilo

– Cepljeni s poživitvenim, to je tretjim odmerkom, imajo neomejeno veljavno potrdilo.  Kot cepivo poživitvenega odmerka se upošteva samo mRNA cepivo (BionTech/Pfizer ali Moderna). Do včeraj se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi.

– Veljavnost digitalnih covidnih potrdil za otroke od 6 do 18 leta ni omejena;

– Cepljenim z dvema odmerkom (vendar brez tretjega, poživitvenega odmerka) covidno potrdilo velja 270 dni od zadnjega cepljenja. To so potrdila 1/1 in 2/2.

To pomeni, da morajo vsi, ki so se polno cepili do 1. maja 2021, prejeti tretji, poživitveni odmerek cepiva, da bi koda QR na njihovem PCT potrdilu veljala še naprej.

– Cepljenim s prvim odmerkom cepiva se v 180 dneh po prebolevnosti prizna polna cepljenost že po enem odmerku cepiva.

Ker je Slovenija glede pravil za izdajo potrdila EU vezana na uredbo Evropske unije, se prebolevnost v povezavi s cepljenjem v kombinaciji, ki omogoča neomejeno veljavnost, prizna le v zaporedju, da je oseba najprej prebolela, nato bila pravočasno cepljena s prvim odmerkom cepiva in nato pa še z drugim odmerkom (P + C + C).

Spremembe protokola testiranja

Za potrditev okužbe z novim koronavirusom je od danes dalje dovolj pozitivni izvid hitrega antigenskega testa (HAG).

PCR testiranje pa bo možno samo na podlagi napotila zdravnika. Ta ukrep je začasen in bo veljal, dokler bo virus tako močno razširjen med ljudmi.

Slovensko covidno potrdilo

Slovenija s 1. februarjem 2022 uvaja tudi slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG).

Razlika med potrdilom EU in novim slovenskim covidnim potrdilom je ta, da covidno potrdilo EU začne veljati 11. dan po potrditvi pozitivnega rezultata hitrega testa (HAG), medtem ko bo slovensko covidno potrdilo začelo veljati 7. dan ali enajsti dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale.

Slovensko covidno potrdilo velja samo v Sloveniji in ne bo veljalo za prehod državne meje.

Slovensko covidno potrdilo bo opremljeno s QR kodo, glede podatkov pa je enako digitalnemu covidnemu potrdilu EU o testiranju s hitrim testom (HAG), s to razliko, da bo na slovenskem potrdilu izpisano, da je bil rezultat hitrega testa pozitiven.

Slovensko covidno potrdilo se bo preverjalo z isto aplikacijo kot covidna potrdila EU.

A. L.