Sporočilo: “Upokojenci zahtevamo svoj denar nazaj! Streznite se in najdite denar!”

Protestni shod upokojencev in državljanov, Ljubljana, 3. maj 2023

V Ljubljani je potekal četrti vseslovenski upokojenski shod. Na shodu so dali tudi navodila za podpis predloga o spremembi zakona, ki bo omogočal in izravnaval potrebo za izredno zvišanje pokojnin. Zbrani so se odpravili po ljubljanskih ulicah.

Najprej so se ustavili pred predsedniško palačo, kjer so predsednici republike Nataši Pirc Musar zapeli podoknico v zvezi s pospeševanjem evtanazije, samomorom starejših.

“Hočemo življenje, nočemo smrti!” se je slišalo ob Pirc Musarjevi namenjeni podoknici.

Protestniki so nato odšli do Gregorčičeve pred poslopje vlade. Pavel Rupar je vse pozval: “Zbrani vsi, pozdravite dr. Roberta Goloba!” Vladi so sporočili, da z upokojenci delajo slabše kot svinja z mehom! “Upokojenke in upokojenci vam sporočamo samo dve besedi: Hočemo penzije!” je odmevalo pod okni vladnega poslopja.

Ob vrnitvi na ploščad pred državnim zborom so zbrani zapeli slovensko himno Zdravljico. Na Ruparjev predlog so nato v tišini zmolili Oče naš za vse bolne. Zbrane je nagovoril tudi upokojenec Tone iz Celja. Vladi je sporočil, da se nezadovoljstvo stopnjuje. Ob tem je izrazil vso podporo izrazil tudi slovenskemu kmetu.

Rupar pa je med drugim še razkril, da na današnji shod niso vabili nikogar z oblasti. Danes smo tu le preizkušani državljanke in državljani.

Takšne svetovalke se ne bi branil niti Hitler

Pavel Rupar, Ljubljana, 3. maj 2023

Rupar je ostro kritiko namenil tudi predsednici države Nataši Pirc Musar glede zakona o evtanaziji in njene svetovalke v njenem uradu Biserke Marolt Meden: “Takšne svetovalke kot jo imate vi, bi bil vesel le Hitler v tretjem rajhu! Nacisti so pomagali duševno duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt. Zahtevamo, da jo odslovite in se z njo ne pogovarjate v našem imenu. Želimo osebo, ki bo pomagala upokojencem in bo spodbuda za dolgo življenje in ne prehitro smrt. Poslanci, zavrnite tak predlog! Če ne, napovedujem referendum! Pravici ne boste ušli,” je dodal.

Opozoril je, da je potrebno sprejeti bolj pomembne zakone kot je zakon o evtanaziji.

“Najdite denar”

“Kaj se dogaja, da se nič ne dogaja?,” je vprašal Goloba. In nadaljeval: “Upokojenci zahtevamo svoj denar nazaj! Streznite se in najdite denar, da nam ga vrnete! Očitno gre za načrtno uničenje naroda! Smo mar pred tihim genocidom? Čas je za upor! Če nas je danes tukaj 44 tisoč, nas bo naslednjič še več! V tej bitki smo mi zmagovalci! Tudi s protesti bomo nadaljevali, povezali se bomo s kmeti, delavci … Želim vam, da naša življenja postanejo bolj brezskrbna. Prihaja nov ples, ples poštenih, zavednih Slovencev! Bog vas blagoslovi, Bog blagoslovi drago Slovenijo!”

Sledila je himna protestnikov Čebelice. Po tem pa je upokojenec Miha iz Krškega opozoril, da stojijo pred stavbo NLB, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali z milijardami evrov. Prav tako je spomnil na nedotakljivost družine ljubljanskega župana Jankovića, rabotah v TEŠ, kraj iz naslova elektrike iz nuklearke.

“Ob tem bi opozoril na ZZZS, ki je polna jama za dobičke posameznikov, ko bodo ukinili prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Koga imate za norca, vlada in gospod Golob? Spoštovani upokojenke in upokojenci! Nas je okoli 650.000 in smo največja sila v Sloveniji! Ne smemo več dopustiti, da se igrajo z našim denarjem, ki nam pripada, ker smo ga samo vlagali v pokojninsko blagajno, na potrošnjo pa nimamo vpliva. Smo na pravi poti do pravice naših zahtev!”

Zbiranje podpisov za podporo zakonu za izredno uskladitev pokojnin

V civilni iniciativi Glas upokojencev Slovenije in Inštitutu 1. oktober trenutno zbirajo obrazce z overjenimi podpisi, s katerimi bodo v državni zbor lahko vložili zakon za izredno uskladitev pokojnin. Za najnižje zahtevajo kar 20-odstotno takojšnje povišanje. Podpise se overi na upravnih enotah in pošlje na naslov: Društvo Inštitut 1. oktober, Liminjanska cesta 94E, 6320 Portorož

Več o društvu je dostopno na povezavi: Podpiramo upokojence

Predlog zakona, za katerega se zbirajo podpisi, pa je dostopen na povezavi: Vložitev predloga zakona za zvišanje pokojnin – Društvo 1. oktober (drustvo1oktober.si)

M. D.