Spominska in spravna slovesnost v Kočevskem rogu

Kočevski rog (vir: arhiv)

Pri kapeli mučencev ob breznu pod Krenom v Kočevskem rogu bo danes ob 11. uri potekala spominska slovesnost z mašo. Gre za kraj trpljenja, ki nas opominja, kako težka je naša polpretekla zgodovina.

Na slovesnosti bo imel nagovor predsednik republike Borut Pahor, mašo bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msrg. dr. Andrej Saje.

Spominske slovesnosti se bo udeležil tudi Janez Janša, predsednik SDS. 

V molitvi se bodo spomnili vseh žrtev nasilja in pobojev v drugi svetovni vojni in po njej. Hkrati bodo Bogu izročili svojo prošnjo za milost sprave v slovenskem narodu. Po maši bo sledil krajši kulturni program, ki ga pripravlja Nova slovenska zaveza.

Duhovnike in vernike iz vse Slovenije vabijo k udeležbi na eni od osrednjih slovesnosti spomina na žrtve druge svetovne vojne in bratomorne revolucije.

Po navedbah Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga povojna grobišča po vsej Sloveniji. V nekdanji državi je bil ta kraj pobojev zamolčan, javnost pa je njegove skrivnosti začela spoznavati šele v času demokratičnih procesov, ki so pripeljali do osamosvojitve. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov tam vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar, od takrat pa ob grobišču potekajo vsakoletne spominske slovesnosti.

Ob grobišču je postavljena tudi kapela, ki jo je leta 2005 skupaj s skupino umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik.

Po navedbah zgodovinarjev je v Kočevskem rogu na več grobiščih končalo do 30.000 žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, med 15.000 in 20.000, prav v breznu pod Krenom.

K. R.