Spodbude Eko sklada za skoraj ničenergijske stavbe

Fotografija je simbolična.

Konec decembra je Eko sklad objavil štiri nove javne pozive, ki omogočajo pridobivanje nepovratnih sredstev za skoraj ničenergijske stavbe, za sredstva pa lahko kandidirajo tako občani kot podjetja.

Občani lahko pridobijo sredstva za gradnjo ali nakup novih skoraj ničenergijskih stavb ali celovito skoraj ničenergijsko prenovo stavb, podjetja pa za gradnjo novih skoraj ničenergijskih stavb.

Stavbe, za katere želijo občani ali podjetja pridobiti sredstva, se morajo nahajati na območju Slovenije, naložbe pa se lahko pričnejo izvajati šele po oddaji vloge za pridobitev spodbude.

Izjemoma bodo do spodbud upravičeni tudi tisti občani, ki so z izvedbo naložb začeli v obdobju od 1. 1. 2021 do objave novih javnih pozivov. Glede na zadnji javni poziv so spodbude za občane višje za približno 10 % in znašajo od 75 do 220 evrov na kvadrfatni (odvisno od vrste vgrajenih izolacijskih materialov, energijske učinkovitosti stavbe ter tega, ali gre za gradnjo nove stavbe ali prenovo), za gospodarstvo pa so spodbude od 85 do 150 evrov na m2.

Več informacij o javnem pozivu in ostalih subvencijah dobite na spletni strani Eko sklada.

Informacije o javnih pozivih so na voljo tudi na telefonski številki 01 241 48 20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro ali po elektronski pošti na naslovu [email protected]

Dodajmo, da je vloge in vse druge dokumente (npr. dopolnitve, dopise) možno poslati po pošti ali po elektronski poti – tudi brez varnega elektronskega podpisa, in sicer izključno na elektronski naslov: [email protected]

M. D.