Spet se zgrinjajo temni oblaki

Zadnja satelitska slika, ponedeljek, 24. julija 2024. (vir: Arso vreme, Twitter)

Po vremensko bolj umirjeni nedelji se je vreme že začelo spreminjati. Nad zahodno Evropo se poglablja višinska dolina s hladnim zrakom in za poletje neobičajno močnim vetrnim strženom. Zračna masa bo zaradi dotoka toplejšega zraka pri tleh in ob dnevnem segrevanju postala vedno bolj nestabilna. Nad zahodno in srednjo Evropo so se že začele pojavljati plohe in nevihte, v zahodnih Alpah tudi neurja.

Danes (v ponedeljek) bo še večinoma sončno, zaradi vedno bolj nestabilne zračne mase lahko že čez dan nastane nekaj kratkotrajnih ploh.

Ob jugozahodnem vetru se bo popoldne ogrelo do 33 °C. Nad severno Italijo pa bodo popoldne nastajale močnejše nevihte, ki se lahko zvečer razširijo nad severno Slovenijo. To bo uvod v nevarno vremensko dogajanje, ki ga pričakujejo od ponedeljka zvečer do srede.

V noči na torek bodo nad Alpami nastajale močnejše nevihte, ki lahko dosežejo tudi Slovenijo, predvsem njen severni del. Zaradi močnega višinskega vetra in nestabilnega ozračja bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki vetra in toča.

V torek čez dan se bo nad našimi kraji ali ob meji z Avstrijo zadrževala vremenska fronta, nevihte bodo zato pogostejše. Nad Jadranom bo pihal okrepljen jugo, ki bo dovajal vlago (gorivo) za nevihte. Slovenijo bo najverjetneje prešlo več nevihtnih sistemov, saj se bo nestabilnost ozračja ob močnem vetru hitro obnavljala. Zaradi bližine fronte se lahko predvsem nad severno polovico Slovenije obnavljajo nevihte, ki lahko prinesejo dolgotrajnejše nalive. Večja nevarnost hudourniških poplav je zlasti v v najbolj namočenih območjih ta mesec (npr. na Koroškem in v delu Štajerske). Obenem bodo še vedno možna neurja z močnimi sunki vetra in točo.

V noči na sredo bodo padavine še vztrajale, zlasti na Primorskem bodo tudi nevihte. Ob prehodu fronte bo lahko zapihal okrepljen severnik, ob morju tramontana, nato burja. V sredo čez dan bo dež počasi ponehal, sveže bo. Do petka novih neviht ne pričakujemo.

Za današnji večer je Arso za severni dve regiji izdali oranžno opozorilo za močne nevihte, za jutri, že od polnoči, je oranžno opozorilo izdano za celotno Slovenijo!

Pričakujejo burno vremensko dogajanje, zato priporočajo spremljanje napovedi, opozorila, in radarsko animacijo.

Vir: Arso

A. L.