Špeharji: reševanje padle iz brezna pri cerkvi

Jamarska reševalna služba Slovenije je objavila podatke, kako je včeraj, 1. maja, po 10. uri potekala iskalna akcija pogrešane osebe, za katero je obstajal sum, da bi lahko padla v jamo Brezno pri cerkvi v kraju Špeharji pri Vinici, v občini Črnomelj.

Iz sporočila, pod katerim je podpisan Damijan Šinigoj, vodja intervencije pri Jamarski reševalni službi Slovenije in jamarski reševalec, je razvidno, da se je jamar reševalec v brezno spustil ob 11.20 uri in kmalu sporočil, da se pogrešana oseba nahaja v jami in da je živa. V brezno se je nato spustil še en jamar reševalec, poškodovani osebi pa sta nato nudila prvo pomoč.

Vir: Jamarska reševalna služba FB.

Vhodno vertikalno brezno jame z dokaj širokim vhodom je sicer globoko okoli 25 metrov, na dnu pa se jama nadaljuje s strmim meliščem. Šinigoj je zapisal, da je dno zelo onesnaženo z različnimi odpadki in vejevjem, kar je poleg neverjetne sreče verjetno tudi pripomoglo k preživetju poškodovanke, predvsem večji kosovni odpadki pa so reševanje nato še dodatno otežili.

Vir: Reševalna jamarska služba FB.

ZapisZapisal je še: “Reševalca sta ob robu dvorane očistila prostor, kamor sta potem premaknila poškodovanko in jo polegla na transportni vreči in jamarski kombinezon, ki ga je slekel eden od reševalcev, da se ni še bolj podhladila, potem pa sta oskrbela dve večji rani na glavi, ki sta krvaveli in imobilizirala zlomljeno roko v zapestju. V jamo smo potem poslali še nekaj odej in to je bilo vse, kar smo lahko storili do prihoda zdravnice Jamarske reševalne službe. Ker pa je ženska vse bolj tožila zaradi bolečin, tudi v prsih, kolku in gležnju, smo s pomočjo vrvne tehnike v jamo spustili medicinskega tehnika nejamarja, ki ji je dal nekaj za omilitev bolečin ter preveril še ostale poškodbe in jih oskrbel, kolikor jih je lahko.”

Zdravnica se je v jamo spustila ob 13.40
Do 13. ure so bili vsi jamarski reševalci iz štirih reševalnih centrov na kraju dogodka in so že postavili vse reševalne manevre, zdravnica Vesna Milojević, tudi jamarska reševalka, pa se je v jamo spustila ob 13.40 uri. Poškodovanko so stabilizirali in spravili v nosila, izvlek se je začel ob 14.23, po sedmih minutah so bila nosila zunaj, poškodovanko so prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Črnomelj ter kasneje ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči, ki so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.


V reševalni akciji sodelovalo 19 jamarjev, policisti in gasilci

Zadnja jamarska reševalka je iz jame prišla ob 15. uri, v akciji pa je sodelovalo 19 pripadnikov Jamarske reševalne službe iz reševalnih centrov Novo mesto, Ljubljana, Kranj in Postojna. V akciji so sodelovali tudi policisti Policijske uprave Novo mesto, gasilci PGD Črnomelj, Vinica, Stari Trg, Prelesje, Sinji Vrh in Radenci.

Vir: Jamarska reševalna služba FB.

C. R.