Šotorišča in odpadki za migranti tudi v Gotenici, zbirališče tudi v Koprivniku

Notranji minister in direktorica policije včeraj ob obisku Slavskega laza v Občini Kostel. Na levi ob direktorici policije župan Ivan Črnkovič.

Notranji minister in generalna direktorica policije sta včeraj obiskala Občino Kostel. Število nezakonitih prehodov državne meje se letos namreč zelo povečuje, v treh mesecih je povečanje 2,5-kratno, glede na leto 2017 pa kar za 8-krat. Pri tem podatki tajnih služb kažejo, da na vsakega prestreženega v Sloveniji trije uidejo naprej. Odpirajo se tudi nove poti, letos je na udaru tudi kočevsko območje, kjer so odpadke za migranti našli v okolici Gotenice, poročajo tudi o migrantih in poskusih vlomov v Koprivniku. 

Policija je potrdila, da so “pred nekaj tedni v gozdu v okolici Gotenice našli oblačila, odeje in ostale odpadke, ki so nakazovali, da so se tam zadrževali tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo”.

Šlo je za podobne stvari, kakršnim so v svojih gozdovih in neposredno blizu hiš že dlje časa priča Belokranjci, po novem pa tudi domačini na območju Gorjancev.

Na to, da se ilegalni migranti zbirajo na območju Koprivnika in ostalih zapuščenih vasi na Kočevskem, pa so nazadnje predstavili tudi v enem od dnevnih časnikov. Na to so sicer že lani kazale poti in odpadki za migranti, ki so se premikali preko Tanče Gore, Bistrice nad Dobličami in Miklarjev v Občini Črnomelj.

Na to, da gre res zares, priča tudi včerajšnji obisk predstavnikov vodstva ministrstva za notranje zadeve in policije ob slovenski južni meji.

Slednji so obiskali Občino Kostel in se srečali z županom Ivanom Črnkovičem ter predstavniki lokalne skupnosti. Minister Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pa sta zbranim pojasnjevala razmere na področju migracij in odprtih vprašanjih v zvezi s tem.

Občino Kostel pokriva Policijska postaja Kočevje, za migracije je najbolj izpostavljeno območje Slavskega laza, smo izvedeli. Policija pri tem ugotavlja, da so nedovoljeni prehodi državne meje na tem območju v porastu in v znatnem delu tudi organizirani.

V letošnjem letu, do 13. aprila 2019, je na območju kostelske občine policija obravnavala 287 nezakonitih prehodov meje (lani v celem letu 148), pri tem prevladujejo državljani Alžirije in Maroka.

Dodajmo, da je Policijska postaja Kočevje v letu 2018 na celotnem območju, ki ga pokriva in zajema 52 naselij (33,5 kilometra državne meje), obravnavala 281 nezakonitih prehodov.

Letos je zgolj na območju Kostela obravnavala že 287 prehodov, kar kaže na bistveno povečano število ilegalnih migrantov.

V prvih treh mesecih je bilo na območju celotne Slovenije prijetih 1.619 migrantov, lani v istem času 660, v letu 2017 pa 202. Letošnje povečanje glede na razmere pred dvema letoma je tako kar 8-kratno, glede na lani pa skoraj 2,5-kratno.

Poslanec Branko Grims je v ponedeljek v državnem zboru ministra Poklukarja ponovno spraševal o migrantih in pri tem povedal, da po ocenah tajnih služb trije na vsakega, ki ga prestrežemo v Sloveniji, uidejo naprej. Minister temu ni oporekal.

Včeraj pa je minister v Kostelu povedal, da je policija zaradi povečanja nezakonitih prehodov meje na tem območju okrepila število policistov, pri varovanju meje sodeluje s pripadniki Slovenske vojske in pomožne policije, večkrat mesečno pa izvaja tudi mešano patruljiranje s hrvaškimi policisti.

Za usmerjanje in lažje obvladovanje nezakonitih prehodov meje so po ministrovih besedah v pomoč tudi začasne tehnične ovire, ki so jih na tem območju postavili leta 2015.

Spomnimo. Proti tem oviram so takrat nekateri ob spodbujanju politikov iz vrst levih strank protestirali in rezali žico.

Minister Poklukar je včeraj izpostavil tudi pomen rednega dialoga z lokalnimi skupnostmi, ki se soočajo s povečanim migracijskim pritiskom, in zagotovil, da policija razmere obvladuje.

Vodstvo ministrstva in policije si je včeraj na terenu ogledalo z migracijami najbolj obremenjena območja v Občini Kostel, obiskali so mejni prehod Petrina in se srečali s policistkami in policisti ki delajo na tem območju.

Sestanek s predstavniki Občine Kostel.
Pogovor z domačinom v kraju Slavski laz.
Na mejnem prehodu Petrina.
Kolpa v Kostelu (vir: Wikipedija)

(vir in foto: Ministrstvo za notranje zadeve in drugo)

A. L.