Sosednje države zaostrujejo pogoje ob vstopu v državo

Mejni prehod.

Epidemiološko stanje v Evropi in naši soseščini se slabša, zato nekatere države zaostrujejo ukrepe in pogoje ob vstopu v državo.

Podatki za naše sosede so naslednji:

Hrvaška 

Slovenski državljani morajo ob vstopu na Hrvaško predložiti negativni izvid PCR testa, ki ni starejši od 48 ur, ali opraviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 po vstopu na Hrvaško in se samoizolirati do prejetja negativnega testa.

Italija

Za vstop v Italijo je potrebno predložiti negativni izvid testa (molekularni ali antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa) ali pa se posamezniku odredi obvezna 14 dnevna samoizolacija. Ob vstopu v Italijo je potrebno izpolniti samoizjavo in tabelo, ki jo je potrebno posredovati na zahtevan elektronski naslov.

Avstrija

Za vstop v državo iz vseh držav velja obveznost nastopa 10-dnevne karantene in predložitev negativnega izvida hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali izvida PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Pred vstopom v Avstrijo je potrebna tudi obvezna spletna registracija. Veljavnost negativnega izvida testa je odvisna od tega, med katere izjeme sodi oseba, ki prehaja mejo. Več na: http://www.dunaj.veleposlanistvo.si/index.php?id=6176

Madžarska

Tujim državljanom vstop v državo praviloma ni dovoljen, razen v primeru predhodne pisne odobritve madžarske policije. Ta lahko odobri izjemo na podlagi posebne elektronske vloge, ki jo posameznik odda preko njihove spletne strani. Več na: http://www.police.hu/…/equity-request-to-enter-hungary

M. D.