Šolska ministrica: “Ta trenutek kaže, da se lahko s 1. septembrom v šole vrnejo varno vsi učenci in dijaki”

(vir: gov.si)

V Kongresnem centru Brdo pri Kranju se je včeraj pričela 6. konferenca ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Republiki Sloveniji, ki jo organizira Zavod RS za šolstvo.

Ministrica dr. Simona Kustec je uvodoma povedala, da ta trenutek kaže, da se lahko s 1. septembrom v šole vrnejo varno vsi, učenci in dijaki, ob upoštevanju priporočil NIJZ.

“Iskreno si želim, da bi model B (zeleni model) aktivirali s 1. septembrom za osnovne in srednje šole,” je dejala.

Ta model predvideva, da se v šoli izobražujejo vsi učenci in dijaki, pri tem pa je treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zavod RS za šolstvo je ob tem izdal tudi brošuro Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji, povezanih s covid-19, v katerih so opisani predvideni modeli in priporočila.

“Vse kar je zapisano, smo zapisali življenjsko, izvedljivo in usklajeno z vsemi tistimi, ki so zadolženi za izvedbo,” je dejala ministrica. “Poiskali smo rešitve, ki jih ne sme ogroziti noben virus. Virus ne sme preprečiti temeljnega poslanstva vzgoje in izobraževanja: pridobivanja znanja, socializacije in učenja za življenje.

Več kot prepričana sem, da nam bo skupaj uspelo iti v šolo 1. septembra. Skupaj nam bo uspelo prebroditi ta nenavaden čas. Ob tem moramo paziti nase, na naše drage in na vse, ki nas obdajajo,” je še dejala dr. Simona Kustec.

Modeli izvajanja pouka. Glede na trenutno epidemiološko sliko je najbližje B-zeleni model.

Dostop do brošure: Brosura

C. R.