Šole in vrtci zaprti vsaj do 18. januarja

(vir: pixabay.com)

Vlada je sklenila, da bodo šole in vrtci zaprti vsaj do 18. januarja. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom. Vlada je sklenila tudi, da bo od jutri dalje uporaba žičniških naprav po vsej državi ponovno prepovedana.

Za vlado ostajajo ključne prioritete zdravje in ponoven pouk v šolah za prvo triado in delovanje vrtcev za vse otroke, so zapisali v sporočilu po današnji seji vlade.

Vlada bo pripravila predlog modela, kako bi pouk v šolah lahko ponovno stekel in ga naslednji teden ponudila v razpravo ravnateljem osnovnih šol.

Na podlagi mnenja Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 se je sicer vlada odločila, da zaprtje šol in vrtec podaljša za sedem dni, in sicer do 18. januarja 2021.

O teh prioritetah vlade, oziraje se tako na pomen zdravja in odpiranja šol, bodo jutri na novinarski konferenci spregovorili vsi trije predsedniki koalicijskih strank.

V soboto, 9. januarja, ob 00.00 začne veljati sprememba odloka o prehajanju državne meje, saj se uvaja možnost dokazovanja, da je oseba negativna na covid z obema tipoma testov, tako s hitrimi antigenskimi in PCR-testi, je novost predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Tisti, ki tega potrdila ne bodo izkazali, bodo odšli v karanteno, ki pa jo je možno prekiniti z opravljenim testom v 5 dneh, po izdani odločbi. Na petih mejnih prehodih in na letališču Jožeta Pučnika, se hitrih testov, tako ne bo več izvajalo.

Obratovanje žičniških naprav se bo od petka naprej ustavilo, je odločitev predstavil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Razlogi so v slabi epidemiološki sliki in v morebitnih dodatnih obremenitvah bolnišnic s poškodbami smučarjev. Za potrebe profesionalnega športa pa bodo žičniške naprave lahko obratovale.

Vlada je na današnji seji še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Poleg tega je Vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še:

  • geodetske storitve,
  • gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,
  • pedikuro, in
  • čistilne servise.

Te storitve se lahko opravljajo.

M. D.