Šokantno: Angleški sev virusa na Dolenjskem že sredi januarja

(vir: pixabay.com)

Znanih je več podatkov o odkritih pozitivnih vzorcev angleškega seva. Na Dolenjskem je bil angleški sev novega koronavirusa, ki je bistveno bolj kužen od covida-19, prisoten že 16. januarja 2021. Novi sev je bil doslej odkrit v 5 vzorcih z območja Dolenjske in Bele krajine.

Sev so odkrili pri okužbah oseb iz Trebnjega (3 testi), Tržišča (1 test) in Metlike (1 test). 

16. januarja 2021 so v Zdravstvenem domu Trebnje odvzeli vzorec osebi s prebivališčem v Trebnjem, vzorec je na angleški sev zdaj testiral laboratorij v Ljubljani.

22. januarja so vzorec odvzeli v Splošni bolnišnici Novo mesto, osebi s prebivališčem v Tržišču. Vzorec je testiral laboratorij v Novem mestu.

23. januarja so v Zdravstvenem domu Trebnje odvzeli dva vzorca pri osebah s prebivališčema v Trebnjem. Vzorca je zdaj testiral laboratorij v Ljubljani.

24. januarja so v Splošni bolnišnici Novo mesto odvzeli vzorec osebi s prebivališčem v Metliki. Vzorec je zdaj testiral laboratorij v Novem mestu.

Pozitivnih vzorcev na novi angleški sev virusa doslej niso našli na mariborskem, koprskem in celjskem področju.

Maja Rupnik iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je o tem pred dnevi za TV Slovenija povedala, da o angleški različici virusa za zdaj vedo, da se hitreje širi med mladimi in da je ta različica bolj nalezljiva.

“Zdaj, kaže, da vseeno povzroča tudi malo večjo smrtnost, opazili pa so ga tudi pogosteje pri mlajših populacijah. Medtem ko pri populacijah nad 80 let ni bil – v času, ko so to analizo delali – tako pogost,” je pojasnila Rupnikova. vir

Vir: Vlada RS, Twitter

M. D.