Šokantni podatki: Število okuženih strmo narašča

(vir: pixabay.com)

Po pravkar objavljenih podatkih je v Sloveniji s koronavirusom okuženih že 23 oseb, to je sedem več kot včeraj ob enakem času. Po nekaterih podatkih je okuženih še več. Trije zaposleni iz ZD Črnomelj so v karanteni (preventivno doma, v samoizolaciji). Med okuženimi je tudi zaposleni v ZD Metlika, ki je bil na prvem testiranju negativen, drugi test pa je pokazal okuženost.

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je skupaj s svojo družino hospitaliziran reševalec iz ZD Metlika, po neuradnih podatkih naj bi bil okužen tudi njegov nekaj mesečni otrok.

Ena od okuženih izhaja iz Vodic nad Ljubljano. Po dostopnih podatkih so okuženi še: pripravnik iz Zdravstvenega doma (ZD) Metlika, uslužbenec ZD Metlika in pacient – bolnik, ki ga je pregledal okuženi metliški zdravnik. Pacient je nato po naših podatkih odšel v Splošno bolnišnico Novo mesto, ne da bi pred tem poklical po telefonu.

Ker ni povedal, da obstaja možnost okužbe, čeprav je že moral vedeti za to, dva zaposlena iz SB Novo mesto po naših podatkih pri njegovi obravnavi nista uporabljala potrebne zaščitne opreme.

Dejanje pacienta, bolnika, je bilo tako zelo neodgovorno.

Zato še enkrat spomnimo, da je treba ob znakih za obolelost najprej poklicati po telefonu, ne pa kar obiskati zdravstveni zavod.

V ljubljanskem UKC je hospitaliziran tudi reševalec iz ZD Metlika, skupaj z družino. Po neuradnih podatkih je okužen tudi njegov nekaj mesečni otrok.

Sporočilo bomo v teku dneva dopolnjevali.

A. L.