Sodražica: Odprli prenovljeno balinišče

Slovesno odprtje balinišča (vir: občina)

V Sodražici so v nedeljo, pred pričetkom 14. psoglavskega turnirja v balinanju, slovesno odprli prenovljeno balinišče. V Sodražici deluje več različnih športov, kjer dosegajo dobre rezultate. Že več kot 30 let pa deluje tudi Balinarski klub Sodražica, ki nadaljuje tradicijo balinanja v teh krajih.

Investicija je bila izvedena v okviru projekta Ima, najma, ima – Balinanje, šport ki nas povezuje in krepi, in je stala dobrih 90.000 evrov (brez davka na dodano vrednost).

V objektu, ki je bil zgrajen s prostovoljnim delom in s pomočjo različnih podpornikov pred tremi desetletji, je bila zaradi dotrajanosti to poletje zamenjana kritina (streha). Poleg tega so obnovili še leseno konstrukcijo in zahodna stena, izvedli sanacijo razsvetljave (nova svetila in napeljava), vgradili senčila in postavili sončno elektrarno.

Dela je po načrtih projektanta Toneta Lovšina, Zasnova, iz Ribnice, izvedlo JKP Komunala Ribnica, ki je s podizvajalci dobila posel na javnem razpisu. Dobra polovica investicije predstavlja obnovo strehe in lesenih delov, drugo pa nakup in postavitev sončne elektrarne, prenovo razsvetljave in napeljav ter postavitev senčil.

Projekt je bil sofinanciran s strani evropskih sredstev preko programa LAS, v višini 80 odstotkov upravičenih stroškov.

Balinišče po izvedbi investicije ni le prenovljeno, ampak tudi energetsko bistveno manj potratno in povsem samooskrbno. Odprtja prenovljenega balinišča so se poleg domačih balinarjev udeležili tudi drugi gostje, med njimi tudi predsednik Balinarske zveze Slovenija Primož Marinko, ki je zbrane tudi nagovoril, občini in domačemu balinarskemu klubu pa je podelil priznanji Balinarske zveze.

Obnova balinišča predstavlja prvi del obnove športnega kompleksa pri šoli v Sodražici. Sledila bo še preureditev zunanjih igrišč in spremljajočih površin.

Fotografija iz časa obnove. (vir: občina)

K. R.