Šmarješke Toplice: Vlada zagotovila denar za obnovo in dozidavo osnovne šole v Šmarjeti

Osnovna šola Šmarjeta (vir: arhiv)

Občina Šmarješke Toplice je prejela sklep o sofinanciranju rekonstrukcije in dozidave objekta Osnovne šole Šmarjeta. Višina nepovratnih sredstev po sklepu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je 1.259.963,50 evra, celotna investicija pa je ovrednotena na 2.478.216,50 evra (z davkom na dodano vrednost).

Država bo tako sofinancirala 50,8 odstotka celotne investicije.

Občina je objavila, da bodo v okviru investicije izvedli naslednja dela:

  • delna rušitev objekta šole, in sicer pritličnega upravnega trakta in pripadajoče podkletitve, kjer so tehnični in gospodarski prostori;
  • rekonstrukcija obstoječega objekta šole, 641,75 m2;
  • novogradnja in dozidava (klet, pritličje in nadstropje, 1.245,58 m2);
  • v kleti ureditev shramb, arhiva in garaže ter pripadajočih površin;
  • v pritličju ureditev elektroenergetskega prostora, jedilnice, tehničnih prostorov, dodatne jedilnice, dvigala, tajništva, avle in garderob;
  • v nadstropju ureditev treh učilnic, dveh kabinetov ter sanitarij.

Pričetek gradnje je po investicijski dokumentaciji previden v mesecu juniju 2022.

Spomnimo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je po sklepu Vlade RS februarja letos objavilo razpis za sofinanciranje vrtcev in šol. Prejeli so kar 164 prijav. Zadnji razpis pred tem je bila namreč leta 2011, nato je vse zastalo.

Po letošnjih prijavah so odobrili 126 projektov, v vsaki prijavljeni občini po enega, do leta 2024, v skupni vrednosti 115,5 milijona evrov. V okviru tega je bil tudi razpis Občine Šmarješke Toplice.

M. D.