Šmarješke Toplice: Pričetek prenove Moletove hiše v Šmarjeti

Podpis pogodbe za prenovo Moletove hiše v Šmarjeti (15. april 2024)

V ponedeljek, 15. aprila, sta šmarješki župan mag. Marjan Hribar in direktorica podjetja GPI tehnika Tina Volk podpisana gradbeno pogodbo za prenovo Moletove hiše v Šmarjeti. Podjetje GPI tehnika iz Novega mesta je v postopku javnega naročila podalo najugodnejšo ponudbo.

Gradbena, obrtniška in inštalacijska dela bodo znašala 725.308 evrov (z davkom na dodano vrednost). Dela bodo končana do letošnje jeseni.

Občina Šmarješke Toplice je za prenovo Moletove hiše pridobila tudi evropska sredstva v višini 327.868 evrov, iz Načrta za okrevanje in odpornost, ki ga je z Evropsko komisijo spogajala že prejšnja vlada.

Projekt Moletova hiša

S projektom Center za obiskovalce Moletova hiša namerava Občina Šmarješke Toplice obnoviti in rekonstruirati gospodarski objekt lokalno poimenovan Moletova štala – hiša v središču naselja Šmarjeta, ki trenutno predstavlja opuščen hlev, ki je bil zgrajen leta 1890 in je bil nekdaj del Moletove domačije s hišno številko Šmarjeta 45.

Objekt se nahaja na območju vpisanem v register kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo, gre za območje poimenovano Šmarjeta – Vaško jedro. Objekt meji na prenovljeni vaški trg, v neposredni bližini obstoječega objekta od leta 2020 deluje Fontana vina – Izvir cvička, na robu trga stoji Dvorec Gregorčič z gostinsko in wellnes ponudbo ter prenočišči, na trgu stoji tudi cerkev sv. Marjete, katere zvonik je bil v letu 2021 z rekonstrukcijo notranjosti preoblikovan v razgledni stolp.

Trg v naselju Šmarjeta z omenjenimi vsebinami tvori eno najpomembnejših turističnih točk v destinaciji in širše ter generira veliko število dnevnih obiskovalcev. V sklopu projekta Center za obiskovalce Moletova hiša bodo obstoječi propadajoči gospodarski objekt obnovili in rekonstruirali, vanj bodo umestili nove vsebine in novo turistično ponudbo, namenjeno obiskovalcem destinacije Šmarješke Toplice, Vinske fontane Izvir cvička in lokalnim prebivalcem.

S Centrom za obiskovalce bo upravljal Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice.

Še več podrobnosti o projektu je dostopnih na povezavi: smarjeske-toplice

M. D.