Šmarješke Toplice: Občina v mrtvem teku, Bernardka Krnc jo je vzela za talko

Občina Šmarješke Toplice je še vedno brez veljavnega proračuna za leto 2019 in je v obdobju začasnega financiranja, kar za neposredne uporabnike in občino pomeni t. i. obdobje mrtvega teka. Že 18. novembra 2018 na volitvah izvoljenim članom občinskega sveta je delo onemogočeno, neizvoljena Bernardka Krnc se namreč svojega stolčka oklepa za vsako ceno, ne glede na posledice za občane in skupnost. Vse skupaj drži za talce.

Financiranje občine in njenih neposrednih uporabnikov trenutno poteka na podlagi proračuna za leto 2018. Sklep o začasnem financiranju v prvem trimesečju 2019 je Bernardka Krnc podpisala 11. decembra 2018.

Obdobje začasnega financiranja lahko traja največ tri mesece. V tem obdobju neposredni proračunski uporabniki in občina ne smejo začeti izvajati novih nalog in programov, ki jih niso izvajali že v preteklem letu, kar pomeni, da je to za številne uporabnike nekakšno obdobje mrtvega teka.

Namesto, da bi Bernardka Krnc, ki je za dva glasova izgubila županske volitve, poskrbela za nemoteno nadaljevanje dela v dobro vseh občanov in skupnosti, se še vedno bojuje za to, da bi ostala županja.

Včeraj smo poročali, da je Krnčeva 1. redno (konstitutivno) sejo občinskega sveta sklicala šele za 30. januar 2019. Zapisali smo, da novi župan in novi občinski svetniki svoje mandate lahko nastopijo šele po potrditvi na občinski seji.

Ne da bi vedeli, kaj se pripravlja, smo predvidevali, da bo Krnčeva, ki se svojega županskega stolčka oklepa za vsako ceno in tega niti ne skriva, stvari še zapletala.

Slabe tri ure po objavi članka pa je iz Šmarjeških Toplic prišlo sporočilo, da bodo skupina občanov in občinski svetniki iz volilne enote Bela Cerkev občini predali peticijo za ponovne volitve v volilni enoti Bela Cerkev.

Menijo namreč, da bi nove volitve lahko spremenile volilni izid.

Peticijo s 364 podpisi so nato tudi predali, pri tem je sodeloval (stari) podžupan Aleksander Pavlič, ki ga je na to mesto že v prejšnjem sklicu (leta 2014) imenovala prav Bernardka Krnc.

Tudi Pavlič je tako soodgovoren za stanje, v katerem se je zdaj znašla občina.

V peticiji zahtevajo še odstop predsednika volilne komisije (to je trebanjski notar in nekdanji odvetnik Fredi Bančov), njegovo namestnico pa pozivajo, naj komisija še enkrat temeljito preuči vse ugovore obeh kandidatov. Če odgovorni peticije ne bodo upoštevali, bodo za uveljavitev svoje volje uporabili vse razpoložljive pravne poti, je še dejal Pavlič. Kaj naj bi to bilo, ni povedal.

Zamolčal je tudi, da je člane Občinske volilne komisije na njihov predlog imenoval prav stari občinski svet, Bančov pa poslovno celo sodeluje z občino. Vseskozi je tudi veljalo, da je Občinska volilna komisija naklonjena Krnčevi.

Odziv Marjana Hribarja

Na peticijo se je za STA odzval tudi na volitvah izvoljeni župan Marjan Hribar. Dejal je, da je volilna zakonodaja “povsem jasna” in da je Občina Šmarješke Toplice po razglasitvi občinske volilne komisije “že dobila zmagovalca županskih volitev”.

Dejal je, da zakonodaja ne predvideva nobenih peticij, s katerimi bi dosegli ponovitev volitev.

Bernardka Krnc je včeraj (po pričakovanjih) napovedala pritožbo na občinski svet, ki jo bo ta obravnaval na seji 30. januarja. Danes dopoldne bo to predstavila na novinarski konferenci, ki bo potekala v gasilskem domu v Beli Cerkvi – in ne na sedežu občine v Šmarjeti.

Takšne farse ni nikjer v Sloveniji.

J. M.