Šmarješke Toplice: Na Dolenjem Kronovem si obetajo najmanj 200 delovnih mest

Fotografija je simbolična. (Dolenje Kronovo, vir: mapio.net)

Občina Šmarješke Toplice namerava na Dolenjem Kronovem urediti turistično storitveno gospodarsko cono. Za to načrtujejo 1,95 milijona evrov, od tega največ, milijon evrov, v letu 2020, je razvidno iz Načrta razvojnih programov, ki je sestavni del rebalansa občinskega proračuna za leto 2019. Tega je občinski svet potrdil na oktobrski seji. Za naložbo bodo iskali tudi finančno podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Marjan Hribar, župan Občine Šmarješke Toplice

Župan Marjan Hribar je ob tem povedal, da je zanimanja za gospodarsko cono Kronovo, ki leži tik ob dolenjski avtocesti in v bližini Novega mesta, veliko. Ob novem trgovskem središču si obetajo prostor za transportna, logistična in proizvodna podjetja, podjetja s storitveno dejavnostjo, hotel za prehodne goste, bencinsko črpalko, avtopralnico, postajališče za avtodome in podobno ponudbo.

Projektno dokumentacijo za Dolenje Kronovo so že izdelali in pripravili, za naložbo bodo s prodajo zemljišč in gozda (ki jih ne potrebujejo za opravljanje svojih temeljnih nalog), še letos zagotovili približno 200 tisoč evrov.

Župan Hribar je še napovedal, da bi urejanje cone po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj lahko steklo konec prihodnjega leta.

Šmarješka občina je sicer v dogovoru z lastniki zemljišč v Kronovem, morebitnimi naložbeniki in občinskimi svetniki že prišla do soglasja o nakupu potrebnih zemljišč za urejanje komunalne in javne gospodarske infrastrukture – cest, kanalizacije, vodovoda in električne napeljave – v skupni vrednosti nekaj manj kot 180.000 evrov.

Od 11 hektarov pokrivajoče cone bo občina za ureditev omenjene infrastrukture odkupila sedem odstotkov zemljišč, in sicer po ceni 25 evrov za kvadratni meter. To bo tudi enotna cena za druga zemljišča, ki jih bodo od lastnikov kupovali morebitni naložbeniki, je še dodal župan.

Župan Marjan Hribar je projekt gospodarske cone Kronovo označil za ključni občinski razvojni projekt, od katerega si obetajo najmanj 200 delovnih mest.

Projekt je bil sicer predviden že pred leti, vendar je nato zastal. Je pa za občino zelo pomemben, saj v njej deluje le eno večje proizvodno podjetje.

Iz občinskih načrtov je še razvidno, da namerava občina precej več denarja kot doslej nameniti tudi področju urejanja in vzdrževanja cestnega prometa ter infrastrukture.

Dolenje Kronovo (lokacija)

C. R.