Šmarješke Toplice: Hribar proti nesojeni “železni lady”

Šmarješke Toplice (vir: občina)

Na lokalnih volitvah 18. novembra 2018 bodo volivci in volivke Občine Šmarješke Toplice izbirali med tremi kandidati. Natančneje, med kandidatom mag. Marjanom Hribarjem in kandidatkama mag. Bernardko Krnc in Anico Turk Potočar.

Za občinski svet pa se bodo odločali le med kandidati dveh političnih strank: SDS in NSi, ostalih v občini očitno ni, je pa kar 16 posameznih list oziroma posameznikov – samopredlagateljev.

Županski kandidati so naslednji:

  1. Mag. Marjan Hribar, rojen leta 1969, Šmarješke Toplice – predlagatelj: Gašper Gregorčič in skupina volivcev
  2. Mag. Bernarda Krnc, rojena leta 1971, Brezovica – predlagatelj: Bernardka Krnc in skupina volivcev
  3. Anica Turk Potočar, rojena leta 1976, Vinji Vrh – predlagatelj: Anica Turk Potočar in skupina volivcev

Iz pregleda je razvidno, da sta Krnčeva in Turk Potočarjeva svojo kandidaturo predlagali kar sami, pri tem sta vložili še nekaj potrebnih podpisov volivcev in volivk, resnih predlagateljev oziroma podpornikov pa – kot kaže – nimata. Drugače je pri Hribarju. Njegovo kandidaturo je vložil Gašper Gregorčič.

Kdo je mag. Marjan Hribar?

Marjan Hribar

Hribarjevi izhajajo iz Družinske vasi in so ena izmed najstarejših tamkajšnjih družin, njihove korenine segajo več kot 300 let nazaj. Hribar je bil najprej zaposlen v Termah Šmarješke toplice, nato je pri 34 letih postal generalni direktor vladnega Direktorata za turizem. Delo je opravljal 10 let in pri tem na področju turizma dosegel zavidljive rezultate. Poleg turizma je celo življenje ostal zapisan tudi namiznemu tenisu, kjer je predsednik Namiznoteniške zveze. Trenutno je direktor Zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto.

Hribar navaja, da Občina Šmarješke Toplice po 12 letih vodenja potrebujejo spremembe.

Kdo je mag. Bernardka Krnc?

Bernardka Krnc (vir: YouTube)

Županja je že od začetka. Svojo kandidaturo je vložila kar sama, kar za resnejše kandidature ni ravno običajna praksa. To tudi pomeni, da ji zmanjkuje podpornikov. V zadnjih letih je poskusila vstopiti tudi na nivo državne politike. Tako je leta 2011 kandidirala za poslanko v državni zbor na listi Gibanje za Slovenijo, kjer so jo predstavljali kot bodočo “slovensko železno lady” (predsednico vlade – op. ur.). Listo so sestavljali nekateri levo usmerjeni župani, po volitvah, kjer so skupno zbrali vsega 3.339 glasov volivcev in volivk ali 0,30 odstotka vseh v Sloveniji, je gibanje razpadlo. Danes te župane srečujemo predvsem na listah stranke SD.

Iz “slovenske železne lady” tako ni bilo nič, njeno železno roko pa je v zadnjem času verjetno najbolj občutila edina družinska zdravnica v Šmarjeti.

Krnčeva tudi sicer nima ravno sreče ali najboljše roke. V zadnjih letih se je očitno spogledovala tudi s stranko SMC, ki jo vodi Miro Cerar, verjetno tudi s stranko DeSUS, ki jo vodi Karl Erjavec. Obe stranki pa sta bili na junijskih volitvah veliki poraženki.

Bernardka Krnc v družbi Matjaža Hanžka iz stranke TRS (združene v Levico) in Gorana Klemenčiča, ministra iz kvote SMC, 22. 5. 2018. (vir: Ministrstvo za zunanje zadeve, ko je tega vodil še Karl Erjavec)

Bernardka Krnc je namreč 25. maja 2018, to je devet dni pred državnozborskimi volitvami, sodelovala na razpravi, ki jo je pripravilo zunanje ministrstvo pod Erjavčevim vodstvom. Sodelovali so: minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, dr. Ciril Ribičič, član Beneške komisije, dr. Petra Roter, predsednica Svetovalnega odbora Okvirne konvencije Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin, Matjaž Hanžek, poslanec in nadomestni član v slovenski delegaciji v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, mag. Bernardka Krnc, vodja slovenske delegacije v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope, ter dr. Neža Kogovšek Šalamon, članica Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti, sicer pa direktorica zasebnega Mirovnega inštituta, ki ga sofinancira tudi George Soros. Večina med njimi so znani tudi kot veliki zagovorniki ilegalnih migrantov. Stranka TRS pa je sicer del Levice.

Pri tem se morda lahko opravičeno poraja vprašanje: Ali bodo ilegalne migrante namestili v delu Občine Šmarješke Toplice, če bo Bernardka Krnc dobila še en mandat?

J. M.