Šmarješke Toplice: Borut Pahor na slovesnosti ob dvigu slovenske zastave

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Šmarjeških Toplicah udeležil dviga slovenske zastave na najvišjem drogu v Sloveniji, ob prisotnosti pripadnikov Garde Slovenske vojske, ki je bila ustanovljena na današnji dan leta 1991.

“Tistega večera se je pred poslopjem takratne skupščine prvič dvignila nova slovenska zastava. Takrat so nas vse prevzemala močna čustva, to je bilo rojstvo samostojne Slovenije in država je dobila svoje simbole: grb, zastavo in himno,” je dejal Pahor.

Pahor je ocenil, da se sramežljiv in zadržan odnos Slovencev do izražanja pripadnosti skupnosti s simboli spreminja.

“30 let imamo svojo državo, svoje simbole, in smo jih ponotranjili,” je dejal in dodal, da Slovenci to zadržanost počasi opuščamo, kar se izraža s ponosnim vihranjem zastav na športnih prireditvah, ko tako pokažemo svoja narodna in državljanska čustva.

Predsednik republike je ocenil, da je po Sloveniji postavljenih vse več slovenskih zastav, kar ocenjuje kot iskren običaj, ko se ljudje za to odločijo sami in ne po navodilu. Kako radi sprejmejo zastavo, je opazil, ko je pred leti kot eno prvih protokolarnih daril predsednika republike uvedel svileno in ročno narejeno slovensko zastavo, je dodal.

“S takimi ravnanji bomo drug drugemu dali vedeti, da izkazujemo spoštovanje in veselje do naših uspehov,” je zaključil govor.

Ob današnjem dnevu Garde Slovenske vojske je Pahor v izjavi za medije dejal, da se kot predsednik republike in vrhovni poveljnik v rokah sijajnih profesionalcev vedno počuti varno.

Ob začetku svojega prvega mandata je odločil, naj se ob vseh državnih praznikih pred Predsedniško palačo postavi častna straža, in opaža, da ljudem fotografiranje s pripadnikoma Garde Slovenske vojske pred Predsedniško palačo veliko pomeni in to štejejo kot znak državnosti.

Častna straža je bila prvič postavljena na dan državnosti 25. junija 2013.

M. D.