Slovenske cerkve v ponedeljek odpirajo vrata

Kapiteljska cerkev v Novem mestu. (vir: kraji.eu)

Slovenska škofovska konferenca je sporočila, da se bodo v ponedeljek, 4. maja, znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih, ki so bila ustavljena zaradi epidemije novega koronavirusa.

Ob tem bodo skladno s pravili v času epidemije veljali zaščitni ukrepi. Pogoji za udeležbo vernikov pri sveti maši bodo razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter nošnja zaščitne maske.

Slovenski škofi bodo za odprte cerkva v četrtek izdali še posebna navodila, v katerih bodo zapisana določila za prejem zakramentov, kot so sveta spoved, krst, poroka in bolniško maziljenje.

Vlada Republike Slovenije pa je že pred tem sprejela sklep, da se bodo s ponedeljkom, 4. maja, v Sloveniji odprli tudi frizerski in kozmetični saloni.

V zadnjem tednu so vrata med drugim znova odprle trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice, vulkanizerske in nekatere servisne delavnice ter avtopralnice. Od danes dalje so odprte tudi zavarovalnice.

O nekaterih nadaljnjih ukrepih bo vlada, glede na napovedi, odločala še v tem tednu.

C. R.