Slovenska vojska nadaljuje s podporo policiji pri varovanju državne meje

Pripadnika Slovenske vojske opazujeta širše območje državne meje in poročata policiji. (vir: gov.si)

Iz Generalštaba Slovenske vojske so danes sporočili, da vojska neprekinjeno podpira policijo pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje. V podporo policiji v ta namen vsak dan namenijo zmogljivost v velikosti dveh pehotnih čet in posadko s helikopterjem Bell 206 za opazovanje obmejnega območja.

Na delo napoteni pripadniki pa uporabljajo večino sredstev, ki jih sicer uporablja Slovenska vojska, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil.

Od začetka podpore varovanja državne meje do zdaj je vojska svoje pripadnike napotila 128.730-krat, sodelovala je v več kot 73 tisoč patruljah.

Naloge vojakov so obsegale sodelovanje v mešanih patruljah s policijo na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje. “Vojaki opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov ter tako podpirajo preprečevanje nezakonitih migracij,” navajajo v Generalštabu.

Slovenski vojaki so nadalje septembra lani v Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, postavili 14 bivalnih kontejnerjev. Nastanitvene zmogljivosti uporablja do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s policijo ali v opazovalnicah in tako preprečujejo nezakonite prehode državne meje.

Pred tem so bile namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo policijo, v pivški vojašnici in vojaškem objektu v Primožih.

Posamezne skupine vojakov v Črnomlju delujejo v petdnevni izmeni, prehrano zanje zagotavlja lokalni dobavitelj.

Pripadnik Slovenske vojske izpolnjuje poročilo o patruljiranju ob državni meji. (vir: gov.si)

C. R.