Slovenija ogrožena: Migranti na pohodu v velikih skupinah in organizirano

Hrvaška migrantov ne sprejema nazaj brez potrdil, da niso okuženi s koronavirusom; slovenski policisti, zdravstveno osebje in državljani smo še dodatno ogroženi.

Stanje je zelo resno, velike skupine migrantov nezakonito prestopajo južno državno mejo. V zadnjih dneh smo priča organiziranim prehodom, posebno v delu Občine Črnomelj in na Kočevskem, včeraj celo na območju Novega mesta. Kot kaže, so v ozadju na delu tudi t. i. zvodniki. Drugače tega ne moremo poimenovati.

Poleg migrantov nas pesti še koronavirus, Hrvaška namreč ob vračilu migrantov zahteva potrdila, da ti niso okuženi. Slovenski policisti in zdravstveni sistem ter prebivalci ob slovenski južni meji (z njimi pa tudi vsi ostali) smo tako še bolj pod udarom.

Novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs ob tem napoveduje odločne ukrepe za zaščito slovenske južne meje in nato še spremembo azilne zakonodaje. V zdajšnjih opozicijskih strankah (LMŠ, SD, Levica in SAB) temu nasprotujejo. Nekateri bolj glasno, drugi manj. Že v naslednjih dneh pa bo bolj jasno, komu je mar za Slovenijo in državljane in komu zgolj za lastne interese.

Odločali bodo namreč o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi vojaki ob slovenski južni meji imeli več pooblastil oziroma takšna, kot jih imajo policisti.

Zdaj so vojaki namreč le statisti, migranti se lahko sprehajajo mimo njih in ti jim nič ne morejo.

Do srede, 18. marca 1434 migrantov, nato skupine

Slovenski policisti so do 18. marca obravnavali že 1434 nezakonitih prehodov meje. Od tega je bilo do konca februarja 1211 nezakonitih prehodov, v času do 18. marca še 223. Nezakoniti prehodi se povečujejo, glede na isto obdobje leta 2018 je to že potrojeno.

V zadnjih dneh pa smo priča še dodatnemu navalu. Tako so v teh dneh na območju Občine Črnomelj (od Kolpe pa vse do Miklarjev) v enem dnevu prijeli 80 migrantov, dan pred tem so jih 25 prijeli na območju Gorjancev, med Šentjernejem in Kostanjevico na Krki. Včeraj so bralci poročali, da naj bi veliko skupino, okoli 40 migrantov, prijeli na območju Otočca pri Novem mestu.

O zaznavanju ponovnega povečanja števila migrantov poročajo tudi s PU Ljubljana, kjer pokrivajo Kočevsko-ribniško območje. Tako so v petek, okoli 9.30, na območju Kočevskega roga (imenovano Ušive jame) prijeli 43 migrantov. V ponedeljek so jih 11 prijeli na območju grobišča Kren.

Že ti podatki kažejo, da gre za organizirane skupine, ki so očitno tudi vodene.

Policija zato v navedenih primerih ugotavlja tudi vse druge okoliščine glede nezakonitega prehoda meje.

Včeraj popoldan in zvečer je policiste v Črnomlju in Kočevju obiskal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner. Obiskal je tudi mejni prehod na Vinici, srečal se je s policisti ter pripadniki Slovenske vojske, ki na teh območjih varujejo državno mejo.

Policisti prevzeli še naloge, povezane s koronavirusom

Dejstvo je namreč, da so policisti in policistke po vsej Sloveniji v teh dneh izjemno obremenjeni, saj so poleg večletnih aktivnostih, povezanih z nedovoljenimi migracijami, prevzeli še nove naloge, povezane s preprečevanjem širjenja obolenja za koronavirus (Covid-19).

Doslej so policisti večino prijetih migrantov vrnili hrvaškim varnostnim organom. Tako je tudi zdaj, navajajo, vendar pa Hrvaška ob vračilu zahteva potrdilo, da migranti niso okuženi s koronavirusom.

To pomeni dodatna preverjanja in testiranja.

Z novo vlado, ki je prisegla pred tednom dni, so v pripravi tudi ukrepi za varovanje državne meje, v koalicijski pogodbi je napovedana tudi ureditev postopka za azil.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs tako pripravlja predlog za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi. V naslednjih dneh bo predlog predstavil poslanskim skupinam v državnem zboru. Za to mora namreč glasovati dve tretjini vseh poslancev, ki so navzoči na seji.

Minister je sicer optimističen, vendar pa so nekatere poslanske skupine že napovedale, da predloga ne bodo podprle. Med temi so najglasnejši v Levici in Listi Marjana Šarca. Levica se gre, kot običajno, velik populizem, v LMŠ pa celo močno zavajajo javnost, ko trdijo, da namerava vlada s tem členom »vojsko poslati na ulice«. To seveda ni res.

37.a člen je že bil začasno v veljavi ob prvem migrantskem valu v letih 2015 in 2016. Gre za to, da ima vojska po tem členu več pooblastil pri varovanju državne meje. V zdajšnjem primeru izključno za varovanje južne državne meje, kakor to poudarja tudi Hojs.

In kaj določa 37.a člen?

Določila stopijo v veljavo, če to zahtevajo varnostne razmere. »Pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje izvajajo tudi naslednja pooblastila:

  • Opozarjajo,
  • napotujejo,
  • začasno omejujejo gibanje oseb in
  • sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Vse izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste. Ukrep lahko velja največ tri mesece. – vir: tukaj

Največ nezakonitih prehodov je na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto, ki zajema območja Dolenjske, Bele krajine in Posavje. Na drugem mestu pa je že PU Ljubljana. PU Koper, ki je bil pred tem vedno na prvem mestu, je zdaj na tretjem mestu. Prijeti so se letos največkrat izrekli za državljane Maroka, Pakistana in Afganistana. Skoraj trikrat več je Iračanov, Egipčanov štirikrat več. Zmanjšuje se število Alžirijcev, Sirijcev skorajda ni več.

J. M.