Slovenija kršila pravice babici koroških dečkov

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Slovenija je s počasnim odločanjem o rejništvu kršila pravice babici koroških dečkov, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Sodba predstavlja udarec Ustavnemu sodišču, ki je marca 2020 pod vodstvom Rajka Kneza in s poročevalcem Marijanom Pavčnikom zavrnilo ustavno pritožbo starih staršev. 

O sodbi ESČP danes poroča portal Siol.net. Odločitev Ustavnega sodišča je pustila posledice, ki jih ne more nihče odpraviti.

Primer koroških dečkov je tudi velika zaušnica stranki SD, kjer so nenehno podpirali svojo ministrico Anjo Kopač Mrak, po katerih navodilih so delali v primeru koroških dečkov. 

Stranka SDS je oktobra 2016 proti Kopač Mrakovi vložila interpelacijo, ki pa so ji vsi stali ob strani. V času vlade Marjana Šarca je bila celo državna sekretarka v njegovem kabinetu, zadolžena prav za področje družinske in socialne politike.

Spomnimo. Marija Otorepec in Ivan Škratek, dedek in babica otrok, znanih kot koroška dečka, si vse od umora njune hčere leta 2015 prizadevata, da bi hčerina otroka živela pri njiju, in ne v rejništvu. Po smrti matere otrok, ki jo je ubil njen partner in oče koroških dečkov, je center za socialno delo Velenje, v dogovoru z ministrstvom pod vodstvom Anje Kopač Mrak (SD), otroka dodelil v rejništvo, stara starša pa imata lahko stike z otrokoma le nekaj ur vsaka dva tedna v prostorih in pod nadzorom Centra za socialno delo.

Evropsko sodišče je s sodbo, objavljeno danes, pritrdilo gospe Otorepec, da so postopki odločanja o dovoljenju za rejništvo trajali predolgo. S tem je Slovenija kršila njeno pravico do poštenega postopka, ki jo zagotavlja Evropska konvencija človekovih pravic.

Evropsko sodišče je o pritožbi odločilo v manj kot dveh letih. Škratek in Otorepčeva sta pritožbo sodišču poslala aprila 2020.

To je prva letošnja sodba ESČP zoper Slovenijo. Leta 2021 je sodišče Slovenijo obsodilo dvakrat. S sodbo Pintar in ostali proti Sloveniji je ugodilo razlaščenim delničarjem slovenskih bank, v sodbi Toplak in Mrak proti Sloveniji pa odločilo, da so sodišča kršila pravice invalidom pri volitvah.

V zadnjem letu je sodišče, ki iz Slovenije prejme okoli 240 pritožb letno, v obravnavo vzelo sedem pritožb, poroča portal Siol.net.

M. D.