Slabšanje epidemiološke slike v Sloveniji in sosednjih državah

Vladni govorec Jelko Kacin (vir: Vlada RS)

Vladni govorec, Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci predstavil aktualne podatke o epidemiološki sliki v Sloveniji in sosednjih državah.

V četrtek je bilo opravljeno rekordno število testiranj, 1733, potrjenih je bilo 47 primerov okužb. Hospitaliziranih je 24 bolnikov, trije potrebujejo intenzivno nego, nihče ni umrl. Občina Ljubljana je s 100 aktivnimi primeri okuženih najbolj izstopajoča občina.

Najbolj primeren epidemiološki podatek za primerjavo med državami je število okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev.

Tako Madžarska dosega 16,70, Slovenija 24,16, Italija 27 in Hrvaška 92,37 okuženih.

Glede števila vnosov iz tujine od 1. junija naprej močno izstopa Hrvaška z 202 vnosoma, sledi Bosna in Hercegovina z 49, Srbija s 30 in Kosovo z 22 vnosi.

Število neznanih virov okužbe, kot tretji aktualen podatek, je najbolj izstopajoč v ljubljanski regiji s 102 primeroma. Takšne osebe se ali ne spomnijo, kje bi se lahko okužile oziroma nočejo tega povedati, s čimer želijo obvarovati pred karanteno svoje prijatelje ali sodelavce v službi. Osrednjeslovenski regiji sledita Savinjska z 58 in Gorenjska z 28 primeri.

Še več podatkov je na voljo tukaj

C. R.