Škocjan: Uspešno zaključili projekt Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja

Vir: Občina Škocjan

V ponedeljek, 25. septembra 2023, so v Zeliščarskem centru Jugovzhodne Slovenije zaključili projekt Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja. Na zaključni konferenci so predstavili dosežke in pridobitve, ki so jih skupaj s partnerji uspeli uresničiti.

Občina Škocjan je skupaj s sodelujočimi partnerji združila moči in ustvarila poseben prostor, ki združuje naravo, zdravje in dobro počutje.

Na novinarski konferenci sta zbrane pozdravila Jože Kapler, župan Občine Škocjan, in Jože Prah, predstavnik Zavoda RS za gozdove in Turistične zveze Slovenije, ki je bil obenem tudi pobudnik nekaterih novih ureditev, ki so nastale v okviru projekta. Zahvalili so se tudi vsem, ki so s svojim trudom in predanostjo omogočili izvedbo tega edinstvenega projekta.

V kulturnem programu je bil poseben poudarek na izvedbi avtorske lutkovne predstave Čebela Medela, ki so jo v gledališču v gozdu uprizorili člani Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica in društva Sonček iz Novega mesta. Pridružili so se jim tudi malčki iz Vrtca Radovednež pri OŠ Frana Metelka Škocjan.

Voden ogled novih ureditev je novinarjem, partnerjem in ostalim zbranim omogočil boljši vpogled v projekt. Med drugim so predstavili nove ureditve, ki so nastale v okviru projekta: gledališče v gozdu, gozdno knjižnico, čutno gozdno pot, geološki stolpec, energijski krog, učni čebelnjak in lesena gibalna igrala.

Projekt Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja je bil odobren na 7. javnem pozivu LAS Dolenjske in Bele krajine in je trajal od januarja 2022 do septembra 2023. Vrednost projekta je 51.920 evrov in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 29.075 evrov. Projekt nadaljuje niz celostnih in trajnostnih ureditev območja Zeliščarskega centra JV Slovenije. Cilj projekta je ustvariti urejen in dostopen prostor za naravo, zdravje in dobro počutje ter ponuditi raznolike programsko-tematske vsebine za vse ciljne skupine.

S ponosom ugotavljajo, da so skozi projekt razvili številne edinstvene ureditve, ki obogatijo našo skupnost. Namen projekta je tudi promocija zelenega turizma, izboljšanje interpretacije naravne in kulturne dediščine ter dvig kakovosti življenja v regiji.

Zahvaljujejo se vsem, ki so prispevali k uspešnosti projekta in podprli njihovo vizijo. Z novimi ureditvami in programi v zelenem turizmu gradijo kakovostno turistično ponudbo, ki krepi gospodarsko panogo turizma v občini Škocjan in na Dolenjskem. Skupaj gradijo boljšo prihodnost za občane in obiskovalce.

Partnerji v projektu so bili Osnovna šola Frana Metelka Škocjan, Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Sprememba, Boštjan Poljšak s.p.

Vabijo, da obiščemo Zeliščarski center JV Slovenije ter doživimo naravo in kulturno dediščino na edinstven način.

Podrobne informacije so na voljo na spletni strani: www.zeliscarski-center.com

A. L.