Škocjan: Podpis pogodbe za največjo naložbo v občini doslej

Župan Občine Škocjan Jože Kapler in direktor novomeškega gradbenega podjetja CGP Martin Gosenca sta včeraj podpisala pogodbo za gradnjo večnamenskega doma v Škocjanu. Dela se bodo začela še ta mesec. 

Vrednost del je nekaj manj kot 6,5 milijona evrov (z davkom na dodano vrednost). Gre za največjo občinsko naložbo doslej in za pomembno krajevno in občinsko kulturno-družabno pridobitev. Dom bo zgrajen v neposredni soseščini Metelkovega doma.

K temu je veliko pripomoglo ministrstvo za kulturo v času, ko je tega vodil dr. Vasko Simoniti. Ministrstvo bo za naložbo namreč prispevalo 1,4 milijona evrov. Ker bodo zgradili t. i. ničenergijsko stavbo, si občina 360.000 evrov obeta od Eko sklada. Preostanek naložbe bo pokrila sama.

Za zemljišče je občina odštela približno 50.000 evrov. Notranja oprema doma naj bi stala dodatnih približno 760.000 evrov, na občini pri tem računajo na morebitne razpise ministrstva za kulturo ob koncu leta, je včeraj povedal župan Kapler.

Izvajalec bo gradbena dela, ki obsegajo tudi rušitev manjše stavbe in gradnjo opornega pilotnega zida v pobočju za novogradnjo, predvidoma začel še ta mesec. Končati jih mora v 20 mesecih oziroma v prvi polovici leta 2024.

Dom naj bi v celoti opremili do oktobra tega leta. Naložba obsega tudi zunanjo ureditev oziroma ureditev trga ali večje ploščadi pred večnamenskim domom. Pred domom načrtujejo še stopničasti naravni amfiteater za poletne in druge prireditve na prostem.

V domu, čigar prostori bodo med drugim na voljo več kot 30 škocjanskim društvom in glasbeni šoli, bodo uredili dvorano za kulturne in druge prireditve z 240 do 260 sedeži. Poleg dvorane bo še velika avla, v kateri bo možna tudi razstavna in koncertna dejavnost. V nadstropju bo nove prostore dobila škocjanska knjižnica.

Dvorana bo na voljo tudi za tržno kongresno dejavnost in izobraževanja, tržni iztržek nameravajo uporabiti za del vzdrževanja doma.

M. D.