Sistem nadzora meje je povsem padel

(vir: FB)

Policisti so včeraj prijeli 47 nezakonitih migrantov. Največ so jih prijeli v Gorici in Stari Lipi (v občini Črnomelj) in v kraju Vrhe v občini Novo mesto. Gre za že znane in uveljavljene kraje, skozi katere so speljane migrantske poti. Iz poročil in drugih obvestil je tudi razvidno, da policisti največ migrantov primejo po obvestilih občanov.

Na naše vprašanje o deležu prijetih po obvestilih občanov in ostalih prijetjih, ki jih izsledijo policisti sami, nam na policiji niso posredovali konkretnega odgovora.

PU Novo mesto: Prijeli 28 migrantov

Vrhe pod Gorjanci. To njivo, neposredno pod stanovanjskimi hišami, je včeraj prečkalo 8 migrantov, ki so po že uveljavljeni poti prišli iz Gorjancev. Policisti so jih nato na širšem območju prijeli po telefonskem klicu enega od domačinov. (Fotografija je bila posneta pred nekaj tedni.)

Policisti so včeraj prijeli 28 migrantov, od tega 8 v vasi Vrhe pod Gorjanci (nad Dolžem), ki postaja ustaljena migrantska pot iz Gorjancev proti Novemu mestu. Prijeli so jih po telefonskem klicu enega od domačinov. Očitno so se migranti potem razbežali, saj so s PU Novo mesto danes sporočili, da so jih prijeli na širšem območju kraja Vrhe. Domačini še navajajo, da se policisti pogosto vozijo po tem območju, vendar se migranti skrijejo, ko zagledajo avto. Nato pa so oni izpostavljeni nevarnostim, ki jih ti prinašajo s sabo. Že včeraj smo poročali, da so domačinu ob srečanju z njim spotoma ukradli krošelj, to je orodje za sekanje vej in gošče.

Poleg Vrhov so migrante včeraj prijeli še v vasi Gorica pri Sinjem Vrhu, v Stari Lipi (občina Črnomelj) in v Mali Dolini ter Dobovi.

Prijeti so se izrekli za državljane Afganistana (10), Pakistana (9), Maroka (8) in Alžirije (1).

PU Ljubljana: Prijeli 12 migrantov

Prijeli so jih v Kočevski Reki, Ribnici, Ivančni Gorici in Ljubljani. Izrekli so se za državljane Tunizije, Alžirije, Maroka in Egipta.

Iz obeh policijskih uprav poročajo, da postopki s prijetimi še niso končani, zato se ne ve, kakšna bo njihova nadaljna pot – ali prevoz v azilni dom ali vračilo na hrvaško stran.

PU Koper: Prijeli 7 migrantov

Prijeti so se izrekli za državljane Tunizije in Alžirije (prijeli so jih v Piranu in so zaprosili za azil), na Kozini pa so obravnavali še 3 Afganistance, ki jih bodo danes vrnili hrvaškim
varnostnim organom.

Iz drugih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.