Šircelj: Brezplačna malica za vse otroke do 3. dohodninskega razreda

Minister za finance mag. Andrej Šircelj.

Na popoldanski novinarski konferenci je ukrepe vlade na gospodarskem, socialnem in zdravstvenem področju v šestem proti korona zakonu predstavil minister za finance mag. Andrej Šircelj.

V zakonu se podaljšuje nadomestilo za začasno čakanje na delo. Uvaja se možnost nadomestila v višini 100 odstotkov čakanja, če skupni znesek ne bo presegal 800.000 evrov, kar je meja tudi državne pomoči podjetjem, ki jo dovoljuje EU. Če pa bodo podjetja vložila vlogo v višini 80 odstotkov nadomestila čakanja, skupni znesek ni omejen. Višji predvideni odstotek bodo koristila predvsem manjša podjetja, res pa tudi ob pogoju, da tega ukrepa v tej višini niso koristila že v prvem valu.

Pri povračilu fiksnih stroškov sta vpeljana 2 razreda kot merilo za povračilo višine povračila stroškov. Če podjetje beleži nad 70 odstotkov padca prihodka bo podjetje prejelo 108 tisoč evrov nadomestila, če pa bo padel za med 30 do 70 odstotkov, pa bo nadomestilo 54 tisoč evrov. Podjetje bo dobilo nadomestilo za vse 3 mesece skupaj 20. januarja. Za podjetja z višjim obsegom prometa pa  bosta zneska nadomestila 514 tisoč oziroma 207 tisoč evrov.

Podaljšuje se moratorij za odplačila kreditov, in sicer do 30. aprila 2021, z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev. Jamstvena shema je dodatno sproščena, a banke tega inštituta v veliki meri niso koristila, saj je izkoriščene od 2 do3 odstotkov ukrepa. Sklepajo pa v večji meri banke s podjetji likvidnostne kredite.

Podaljšuje se ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Vlada bo financirala zaščitno opremo za športnike in plačala bo malico za vse otroke do 3. dohodninskega razreda.

Odlogi plačila davkov in prispevkov zaenkrat ostajajo obveza podjetij in odločitev o odpisu ni predvidena.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je spregovoril še o incidentu, v katerega je bil udeležen direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek. V Ljubljani ga je verbalno napadel raper Zlatan Čordić. O dogodku je bila nekaj po 16. uri obveščena tudi Policijska uprava Ljubljana. Ugotovljeno je bilo, da sta dva moška hodila za osebo in jo neupravičeno snemala, posnetek pa predvajala na družbenem omrežju.

Dr. Krek je podal predlog za pregon kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja po 138. členu Kazenskega zakonika. Policisti z zbiranjem obvestil še nadaljujejo in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kacin je v imenu vlade najodločneje obsodil včerajšnji dogodek, z ničemer izzvani napad in nedopustno nadlegovanje direktorja NIJZ. Pozdravil je odziv posameznih politikov in strank ter vseh, ki so dogodek obsodili, tudi odziv obeh novinarskih organizacij, ki sta se od početja samooklicanega novinarja ogradili.

Vir

M. D.