Sinočnje neurje povzročilo več težav

Fotografija je simbolična. (vir: neurje.si)

Po le kratkem obdobju lepega vremena so včerajšnji prihod nove vremenske fronte spremljala neurja, ki so največ težav povzročala v vzhodni polovici države. Voda je zalila več kleti na območjih Dolenjske in Posavja, osrednje Slovenije, na Štajerskem, v Pomurju in delu Koroške, kjer je klestila tudi toča.

Ponekod je zaradi nanosov in podrtih dreves oviran promet. Ponoči so padavine ponehale, veter se je umiril.

Na območju Občine Mirna se je sprožil zemeljski plaz, ki je zaprl cesto, meteorna voda in blato pa sta zalivala dvorišča stanovanjskih objektov. Na dogodkih so posredovali gasilci PGD Mirna in Ševnica ter dežurni delavci Komunale Trebnje.

Meteorna voda in blato sta zalivala tudi lokalne ceste in dvorišča stanovanjskih objektov na območju Občine Mirna Peč. Na dogodkih so posredovali gasilci PGD Mirna Peč, Hmeljčič, Globodol in Jablan.

Meteorna voda in blato sta zalivala tudi lokalne ceste in ogrožala objekte na območju Občine Novo mesto. Na dogodkih so posredovali gasilci GRC Novo mesto, PGD Otočec in dežurni delavci CP Novo mesto.

Meteorna voda je nanesla pesek in blato tudi na cesto Novo mesto – Šentjernej, območju Občine Šentjernej, močan veter je podrl drevo. Posredovali so dežurni delavci CP Novo mesto.

Več dogodkov so zabeležili tudi na območju Občine Trebnje, kjer katerih sta meteorna voda in blato zalivala lokalne ceste in dvorišča stanovanjskih objektov, močan veter pa podrl več dreves. Na dogodkih so posredovali gasilci PGD Ponikve in dežurni delavci Komunale Trebnje.

Težave so imeli tudi v Posavju, v osrednji Sloveniji pa je bilo, kot kaže, najhujše v občinah Domžale in Lukovica, kjer je močnejše neurje zajelo širše območje vasi Rafolče. Zalitih je več kleti in garaž, meteorna voda pa ogroža več objektov. Gasilci so posredovali na 16 lokacijah, aktiviran je tudi štab civilne zaščite občine Lukovica.

Neurje z nalivi in točo je popoldne zajelo območje občine Radlje ob Dravi. Veliko dela so imeli tudi štajerski gasilci. Med drugim o več podrtih drevesih, zalitih kleteh, tudi o plazovih poročajo z območja Selnice ob Dravi, Ruš, Rač in Frama, Maribora, Pesnice, Poljčan ter Lovrenca na Pohorju.

Na območju občine Slovenske Konjice je zalitih več kleti in garaž, meteorna voda ogroža več objektov, prostovoljni gasilci iz več društev pa posredujejo kar na 23 lokacijah.

Tudi občino Gornja Radgona je zajelo močno neurje. Tam je strela udarila v drevo, ki je zagorelo, požar so pogasili gasilci. Ti so pomagali tudi pri prečrpavanju meteorne vode iz več objektov, navaja uprava. Gasilci so prečrpavali vodo tudi v naselju Pušča na območju Murske Sobote.

Prometno-informacijski center za državne ceste je opozarjal, da so nevihte z močnimi nalivi in točo ponekod ovirale promet, zato so voznike pozivali k previdni vožnji, prilagojeni razmeram. O večjih nesrečah zaenkrat ne poročajo. Padavine so ponoči ponehale, veter se je umiril.

Močne nevihte so se zvečer pojavljale še na jugovzhodu Slovenije, drugod pa se je ozračje umirjalo. Radarska slika padavin Agencije RS za okolje je bila naslednja:

C. R.