Sindikat: “Od jutra dobivamo ogorčena pisma, telefonske klice upokojenk, upokojencev”

(vir: pixabay.com)

Sindikat upokojencev Slovenije je na poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica naslovil javno pismo, s katerim jim prenašajo klice besnih upokojencev.

Tako so zapisali:

Predsednik vlade Robert Golob je na Dnevih medgeneracijskega sožitja 24. 5. 2023 napovedal spremembo vdovskih pokojnin ter invalidskih pokojnin s 1. 1. 2024. Ukrepa pozdravljamo … Napovedal je tudi predčasno redno uskladitev pokojnin v višini 1,8 % s 1. 11. 2023 ter božičnico oz. zimski letni dodatek v višini 40 % letnega dodatka za leto 2023, ki bi naj bil izplačan s pokojnino za mesec december 2023.

“Kasneje smo izvedeli na okrogli mizi o pokojninskem sistemu, ki jo je organiziral ZDUS v okviru istega dogodka, da ne gre za predčasno redno uskladitev pokojnin v višini 1,8 % s 1. 11. 2023, ampak le za dodatek k pokojnini za mesec november in december 2023, enako kot je bil izplačan dodatek k pokojnini konec 2022.

Da se bo zagotovljena pokojnina  dvignila na 700 evrov drži samo za mesec november in december 2023, pokojnina v januarju 2024 bo zopet  na sedanji višini 683 evrov.

Glede na pričakovano redno uskladitev pokojnin v mesecu februarju 2024 pa bo zagotovljena verjetno znašala več kot 700 evrov. To je povedal minister Mesec, dejal je tudi, da je sam bil obveščen o predlogih šele prejšnji večer, kar je samo po sebi zelo povedno. Ali je torej predsednik vlade namerno ali nenamerno sporočil napačno informacijo?”

Nadalje v Sindikatu upokojencev Slovenije navajajo:

“Od jutra dobivamo ogorčena pisma, telefonske klice upokojenk, upokojencev v zvezi z napovedanim dodatkom 1,8 % k pokojnini in zimskemu dodatku (božičnici). Sprašujejo nas, ali smo upokojenci, upokojenke v tej državi tako malo vredni, ali smo vredni nespoštovanja, ki je izraženo s prej navedenimi predlogi. Inflacija je 9,4 %, rast cene prehrane in brezalkoholnih pijač pa je 15,8 %. Dvoštevilčna inflacija je tista, ki načenja in je že načela vrednost pokojnin. Ali mislite, da lahko upokojenke in upokojenci živimo s tako visoko inflacijo in počakamo na konec leta, da bomo v medgeneracijskem sožitju preživeli božični in novoletni čas? In potem bo prišel januar in bomo spet prejeli nižje pokojnine. Tako namreč sprejemajo upokojenke in upokojenci takšno delitev majhnih bombončkov.”

M. D.