četrtek, 25 julija, 2024
Doma Bela krajina Silvestrovo: Policisti so imeli polne roke dela

Silvestrovo: Policisti so imeli polne roke dela

(vir: arhiv)

Policisti novomeške policijske uprave so v 24 urah na številko policije 113 sprejeli 210 klicev, od tega je bilo 49 klicev takšnih, ki so zahtevali policijsko intervencijo. Največ dogodkov je bilo povezanih s kršitvami javnega reda in miru ter kriminaliteto.

Obravnavali so tri vlome in tatvine, štiri prometne nesreče, zasegli so tri vozila, več prijav streljanja, opravili hišno preiskavo v Brezju pri Novem mestu, požar v stanovanjski hiši v Metliki, prijeli so 18 migrantov. Zaradi streljanja so pridržali 31-letnika iz okolice Novega mesta in 38-letnika iz okolice Metlike ter dva vinjena razboriteža.

Tatvine in vlomi

V Šentjerneju so včeraj zjutraj poklicali policiste, ker so ugotovili da so jim ponoči iz prostorov odnesli 250 kilogramov mesa in nekaj pijače. Podjetje so oškodovali za okoli dva tisoč evrov škode.

Policiste so klicali v Rakovnik pri Birčni vasi, kjer so včeraj popoldne ugotovili, da so jim iz pašnika ukradli ovna, tri breje ovce in jagnje. Lastnika so oškodovali za več sto evrov.

V dnevu ali dveh pred novim letom so neznanci vlomili v stanovanjsko hišo na Kvasici pri Črnomlju. Po prvih ugotovitvah policistov so neznanci na silo vstopili v objekt, pregledali notranjost, kot kaže pa ničesar odnesli. Kljub vsemu so lastnikom naredili za več kot tisoč evrov škode.

Štiri prometne nesreče, tri zasegi vozil

Policisti so obravnavali štiri prometne nesreče z materialno škodo. V Novem mestu so trem voznikom zasegli avtomobile, ker so vozili brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Med njimi tudi 11-letnemu otroku, ki je vozil osebni avtomobil, ki mu je registracija potekla pred 14 dnevi – plačilni nalog bodo napisali njegovemu očetu (ki je bil sopotnik v vozilu!), okrajno sodišče pa obvestili o več kršitvah. Otroka na vožnji so policisti sicer ustavili na eni od intervencij zaradi prijave kršitve javnega reda in miru.

Dopoldne je izven naselja Semič s ceste zletela 41-letna voznica z območja Ljubljane. Voznico so opazili okoli pol desete ure dopoldne, ko je nekaj časa vozila v napačni smeri po avtocesti v bližini počivališča Dul, že prej pa tudi na območju višnjegorskega klanca. Ko je zapeljala iz avtoceste se je za njo izgubila vsaka sled, dokler je niso opazili v Metliki, kako vijuga po cesti in za lokalne ceste vozi s povsem neprimerno hitrostjo. Na znake policistov se ni ustavila in z vožnjo nadaljevala proti Semiču, kjer je zletela s ceste dober kilometer pred pripravljeno policijsko blokado za prisilno ustavljanje. Voznica se v nesreči ni poškodovala. Zaradi več kršitev cestnoprometnih predpisov so ji napisali plačilni nalog. Po končanem postopku so za njo poskrbeli zdravstveni delavci.

Kršitve javnega reda in miru, streljanje

Zaradi kršitev javnega reda in miru na javnem kraju so posredovali sedemkrat, v zasebnem prostoru pa dvakrat. Obravnavali so še devet drugih dogodkov iz področja javnega reda.

Zaradi kršitev (prepiri, pretepi, nedostojno vedenje na javnem kraju in do policistov ipd.) so napisali sedem plačilnih nalogov, dve osebi, ki sta v Novem mestu pijani nadaljevali s kršitvijo in se nista pomirili, so pridržali.

Policisti v Novem mestu, Metliki in Črnomlju so obravnavali več prijav streljanja. V nekaj primerih je bilo ugotovljeno, da gre po vsej verjetnosti za uporabo pirotehnike, so pa v dveh naseljih v okolici Novega mesta in v naselju v okolici Metlike zaradi hitre intervencije še našli in zasegli tulce vojaškega streliva, preden so jih uspeli osumljenci pospraviti.

Na Kuzarjevem kalu je krogla neznanega kalibra priletela v žleb stanovanjske hiše, poškodovan ni bil nihče. Policisti so od dveh zjutraj na novega leta dan, kot nujno preiskovalne dejanje, opravili hišno preiskavo v Brezju, kjer naj bi se skrival osumljenec z orožjem.

Zaradi streljanja in suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti obravnavajo 31-letnika iz okolice Novega mesta in 38-letnika iz okolice Metlike. Policijska preiskava še poteka.

Požar v Metliki
Nekaj pred tretjo uro popoldne je zagorelo v stanovanjski hiši v Metliki.
Gasilci so požar hitro omejili in pogasili, po prvih ugotovitvah je zagorelo ob peči na drva. Požar je v stanovanjski hiši povzročil za več kot deset tisoč evrov škode.

V času požara je bila v hiši 50-letnica, ki jo je zaradi opeklin po obrazu in vdihovanja dima ekipa nujne medicinske pomoči oskrbela na kraju, nato v zdravstvenem domu Metlika, od koder je bila s helikopterjem Slovenske vojske odpeljana v UKC Ljubljana zaradi suma hudih poškodb dihal.

Iz hiše so gasilci prinesli še 77-letno stanovalko, ki pa ni bila poškodovana. Tujo krivdo so po prvih ugotovitvah ogleda izključili, do ogrožanja drugih objektov pa ni prišlo.

Prijeli 18 migrantov

Brežiški policisti so nekaj pred četrto uro popoldne na Čatežu ob Savi ustavili kombinirano vozilo, ki ga je vozil 37-letni državljan Črne gore. V postopku so ugotovili, da ima v kombiju 18 tujcev, domnevno državljanov Irana in Iraka. Prijetje so opravili v sodelovanju s hrvaškimi policisti, ki so opozorili na sumljivo vozilo. Vsem so odvzeli prostost, postopki s tujci pa še niso zaključeni, je sporočil Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto.

C. R.