Šentjernejski policisti prijeli vlomilca, oba v priporu

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Šentjernejski policisti so včeraj s kazensko ovadbo na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku pripeljali 37- in 32-letnika iz okolice Škocjana. Prijeli so ju zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine (vloma v stanovanjsko hišo) 11. januarja letos v Goriški vasi pri Škocjanu.

Osumljenca naj bi v družbi (zaenkrat še) neznane tretje osebe 11. januarja, okoli 13.30 ure, prišla do stanovanjske hiše v času, ko so bili lastniki zdoma.

Vlomili so v hišo, pregledali prostore in si pri tem prisvojili nekaj družinskega nakita, v vrednosti okoli 1500 evrov. Pri dejanju so jih zalotili domači, ki so se vrnili domov, ko so
bili storilci še v hiši. Iz objekta so zbežali skozi okno in se nato odpeljali z avtom. Pri tem so jih opazili tudi mimoidoči, tako da so imeli policisti poleg hitrega klice na številko 113 na voljo dobre izhodiščne podatke za iskanje osumljencev in vozila – opis oseb, opis vozila, delna registrska tablica ipd.

Ob pregledu območja so kmalu zatem vozilo, ki je ustrezalo opisu vozila, ki je odpeljalo iz kraja, locirali v okolici Škocjana. Opravili so ogled kraja vloma in najdbe vozila ter pri tem odkrili in zavarovali sledove kaznivega dejanja. Ugotovili so tudi, kdo običajno vozi vozilo, vendar je bilo potrebno še pregledati in analizirati najdene sledove.

Z zbiranjem obvestil in dokazov so šentjernejski policisti zbrali dovolj obremenilnih okoliščin, da so osumljencema včeraj, v četrtek, 10. februarja, odvzeli prostost in ju s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu. Pred tem so pri obema na podlagi odredbe sodišča izvedli hišno preiskavo. Preiskavo primera policisti še niso zaključili.

Oba sta bila v preteklosti že ovadena za več kaznivih dejanj, vlomila pa sta v času prestajanja v času pogojne kazni za druga kazniva dejanja. Starejši od dvojice, 37-letnik, je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja premoženjske kriminalitete, bil dvakrat tudi pravnomočno obsojen. V času januarskega vloma v Goriški vasi je prestajal pogojno kazen zaradi obsodbe za kaznivo dejanje nasilništva. Tudi 32-letnika so že
večkrat obravnavali za premoženjska kazniva dejanja, za katere je bil že šestkrat pravnomočno obsojen.

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik za oba odredil pripor.

M. D.