Šentjernejski oktet ob 60-letnici delovanja navdušil s koncertom

Šentjernejski oktet

V soboto je v Kulturnem centru Primoža Trubarja v sklopu praznika Občine Šentjernej Jernejevo 2022 potekal koncert Šentjernejskega okteta ob njihovi 60-letnici delovanja.

Šentjernejski oktet že 60 let širi toplino, energijo, tke ljubezen do slovenske pesmi in slovenskega izročila.

Prvi pevci so bili: Anton Makovec, Alojz Bambič, Valter Mlekuž, Vili Petelin, Tone Šuštaršič, Franc Bambič, Tone Kirn in Leopold Švalj.

Sedanji člani pa so Franc Hudoklin, Jernej Martinčič, Tomaž Hosta, Darinko Makovec, Srečko Šuštaršič, Albin Jordan, Stane Švalj in Jože Jamnik, ki so do zadnjega kotička polno dvorano obiskovalcev popeljali nazaj v mladost vse do leta 1962, ko je bil Šentjernejski oktet ustanovljen. Vsako desetletje Šentjernejskega okteta je bilo nekaj posebnega. Z izborom pesmi so se spomnili vseh generacij pevcev.

Z oktetom Občina Šentjernej praznuje državne praznike, odpira nove projekte in obeležuje visoke jubileje. Pevci se vedno z veseljem odzovejo za sodelovanje in so v ponos občini ter ustvarjajo v prid vseh občanov. Občina Šentjernej je oktetu in vsem ostalim društvom v občini v veliko pomoč. Publiko je tako nagovoril župan Občine Šentjernej Jože Simončič, ki je ob zaključku koncerta oktetu kot presenečenje pripravil desetminutni film zgodovinskih posnetkov RTV Slovenije, ki je lepo orisal delovanje okteta od samega začetka do danes. Mnogim v dvorani se je orosilo oko.

V goste so oktetovci povabili mlado pevko Katjo Bregar, doma iz Pristave pri Šentjerneju. Za glasbo jo je navdušila družina, predvsem njena stara mama Slavka in dedi Mirko. Celotna družina ji stoji ob strani in jo na njeni glasbeni poti tudi podpira. V Glasbeno šolo Marjana Kozine je začela hoditi pri osmih letih, kjer se je osem let učila igranja prečne flavte. Jeseni 2013 se je pridružila Šentjernejskemu orkestru in kasneje orkestru Ave. Pri 15 letih je pričela s solo petjem pri učiteljici Valeriji Šoster in tudi lansko leto šolanje zaključila z uspešnim samostojnim nastopom. Pela je v različnih skupinah ter zborih. Letos pa je pričela prepevati v skupini Objem. Publiko je navdušila s tremi pesmimi. Člani Šentjernejskega okteta z veseljem sodelujejo z mnogimi, tudi z Oktetom Zavodnje, ne samo ob pevskih priložnostih ob visokih jubilejih, predvsem prijateljska in družinska srečanja so kar pogosta. Skupaj obiskujejo tudi slovenske vrhove. Tako so člani Okteta Zavodnje iz Šoštanja prišli v goste v Šentjernej. Bili so prisotni tudi na vseh srečanjih oktetov v Šentjerneju.

V dvorani so se spomnili tudi vseh umetniških vodij, ki so nedvomno veliko prispevali: Valter Mlekuž, Albert Zupanc, Ernest Jazbec nato Janko Avsenak (publiko in oktet je tudi čustveno nagovoril), Milan Pavlič in sedanji Andrej Resnik. In prav slednji je med pevce vnesel novega vetra in s svojim pristopom osvežil nastope in na svojevrsten način iz članov izvabil najboljše. S svojimi modernimi pedagoškimi prijemi je vnesel v delovanje okteta svežino in posebno vedrino. Pokončno držo je Šentjernejski oktet ohranjal iz generacije v generacijo, zato je morala vsaka zamenjava v zasedbi predstavljati najboljšo možno rešitev. Tudi v prihodnjih letih se menjave še načrtujejo. Kot zadnja dva sta se oktetu pridružila Albin Jordan, ki ga lahko občudujemo v glasbeni skupini Kvatropirci, in Jernej Martinčič, ki je na koncertu s strani predsednice sveta Javnega sklada Republike Slo za kulturne dejavnosti, izpostave Novo mesto Petre Nograšek prejel zlato Gallusovo značko. Nograškova je oktetu podelila tudi jubilejno priznanje ob častitljivi obletnici.

Predsednik Šentjernejskega okteta Jože Jamnik se je vsem zbranim zahvalil, predvsem sponzorjem in vsem, ki jim stojijo ob strani. Voditeljica večera Anita Petrič je na oder povabila šentjernejskega župnika Antona Trpina (letos mineva 49 let od njegove posvetitve za duhovnika, 35-letnica njegovega službovanja v šentjernejski župniji, nedavno pa je praznoval častitljivih 80 let), ki je prav tako čestital Šentjernejskemu oktetu. Šentjernejski župnik Anton Trpin zna prisluhniti utripu kraja. Del ugledne domačije v Dol. Brezovici, nekdanji gospodarski objekt je dobil povsem novo vsebino, v katerem po novem vadijo člani Šentjernejskega okteta in so se mu s priložnostnim darilom že v naprej zahvalili. Kar 11 let jim je Andrež Rumpret brezplačno nudil prostore za vaje in jih tudi vseskozi finančno podpiral. Tudi njemu so se zahvalili z darilom. V imenu vasi Pristava od koder prihaja Jože Jamnik, ki v oktetu prepeva že 41 let, se je z lepim nagovorom zahvalila oktetu in jim čestitala Barbara Kastelic.

Šentjernejski oktet je tako pripravil še en nepozaben večer, ki je bil pravi užitek za dušo, srce, uho in oko. Po zaključku koncerta so obiskovalci nazdravili s člani okteta novemu obdobju s cvičkom Šentjernejskega kralja cvička Denisa Gorenca. Šentjernejski oktet se zahvaljuje vsem sponzorjem, predvsem Občini Šentjernej za bogat prispevek.

M. D.