Šentjernej: Žalna seja v spomin na Janeza Goriška

Žalna seja za pokojnim Janezom Goriškom (foto Emil Turk, vir: Občina Šentjernej)

V sredo je bila v rdeči dvorani Kulturnega centra Primoža Trubarja slovesna žalna seja Občinskega sveta Občine Šentjernej v spomin na častnega občana Janeza Goriška.

Pokojni Janez Gorišek, častni občan Občine Šentjernej

V slovo in spomin na vizionarja, športnika, športnega delavca, konstruktorja in častnega občana Občine Šentjernej, Janeza Goriška, ki se je poslovil 21. marca letos v devetdesetem letu starosti, sta spregovorila župan Občine Šentjernej Jože Simončič ter bivši podžupan in družinski prijatelj pokojnega, Janez Selak.

Župan se je v govoru na žalni seji dotaknil pomembnejših prelomnic iz življenja pokojnega častnega občana ter poudaril, da je Gorišek, kljub temu, da je bil prejemnik najprestižnejših priznanj in nagrad, rad povedal, da je bil prav ob podelitvi naslova častnega občana Občine Šentjernej leta 2015 najbolj ganjen. Vedno se je namreč rad spominjal svoje mladosti, ki jo je med počitnicami in ob koncih tedna preživel s starši na domačiji v Dolenji Stari vasi. Vse življenje je ostal tesno povezan z rojaki, s Šentjernejem in Dolenjsko.

Janez Selak pa je v nagovoru delil spomine na nekatere zgodbe, ki sta jih doživela skupaj s pokojnim Goriškom. Izpostavil je tudi, da je po skupnem obisku letalnice v Vikersundu na Norveškem, začutil, da Janeza Goriška, kot športnega delavca, konstruktorja in izjemnega človeka, v tujini morda še bolj cenijo, kot doma. V svojem nagovoru je podal tudi predlog, da se nova športna dvorana v Šentjerneju poimenuje po bratih Gorišek.

Spominu na Janeza Goriška so se udeleženci žalne seje lahko poklonili tudi z vpisom v žalno knjigo, ki je bila odprta v rdeči dvorani vse do konca seje.

Na žalni seji sta nastopila Katarina Štefanič Rožanec in Sandi Franko, učitelja z Glasbene šole Marjana Kozine, oddelek Šentjernej, ter Šentjernejski oktet. Žalno sejo je povezoval Lojze Bojanc.

Družini in prijateljem pokojnega Občina Šentjernej izreka iskreno sožalje. Kot športnika, konstruktorja in prijatelja se ga bomo Šentjernejčani spominjali s spoštovanjem in hvaležnostjo.

Čaša tvoja je – življenje tvoje!

Sam napolni z večnosti jo lekom!

Narod tvoj bo pil iz čaše tvoje,

s pitjem njenim bode se napajal –

v delih svojih živel sam boš večno!“

(Anton Aškerc)

Besedilo: Tanja Brate

Fotografije: Emil Turk, še več fotografij si lahko ogledate na povezavi: sentjernej.si