Šentjernej: Z Ajdo zakorakali v pomlad

Foto: Jure Hodnik

Mešani pevski zbor Ajda Orehovica Šentjernej je v soboto, 20. aprila 2024, v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, pripravil doživet pomladni koncert z naslovom Ne sveti zvezda v noč svetleje.

To je bil pevsko bogat večer z edinstveno glasbeno izkušnjo, polno čustev, harmonije in umetnosti.

Pevci in pevke so z uvodnima pesmima, Avsenikovo Sanjam o domovini in slovensko narodno Triglav, pričarali lep uvod v koncert in v nadaljevanju večera tlakovali nepozabno in osvežujočo glasbeno pot, saj se jim je na odru pridružila nova zborovodkinja Urška Strnad. Še v lanskem letu kot pevska gostja na pomladnem koncertu, letos pa že v novi vlogi, ki je s svojo vizijo popeljala izvedbo večera do vrhunca.

V nadaljevanju so pevci zapeli slovaško pesem Dobru noč ma mila ter koroško ljudsko Sen ter pojd. Kot prva gostja je številne zbrane navdušila tudi pevka Nina Šalamon, dosedanja zborovodkinja Ajde. Glasbi se je resnično prepustila in publiko odnesla v svoj glasbeni svet.

Zbor je v nadaljevanju večera zbrane navdušil nad zapetimi slovenskimi  popevkami, ki resnično izžarevajo bogato kulturno dediščino in čustva, ki so značilna za naš narod. Zapeli so pesmi Zato sem noro te ljubila, Sonce pomladi in En poljub. Na klaviaturah je zbor pospremila izjemna Petra Jerič, ki je prejemnica številnih nagrad, tako na klavirskem, kot tudi na zborovskem in dirigentskem področju.

Z naslednjimi gosti so zbrani v dvorani ostali pri slovenski glasbi, in to tisti, ki nam je najbližje, narodno zabavni. V goste je namreč prišel ansambel Hervol s pevko Vero Šolinc in Robertom Žvegličem.

Zbor Ajda je večer namenil predvsem Avsenikovim melodijam. Izbrane pesmi so obiskovalce popeljele v čudovit svet slovenskih pesmi, ki puščajo pomembno zapuščino v svetu glasbe in predstavljajo dragocen del slovenske kulturne identitete. Zapeli so Sonce zašlo je že, Ne sveti zvezda v noč svetleje, Povej mi kje pomlad gostuje in Lepo je biti muzikant. Zbor je spremljal ansambel Hervol, ki jim je še kako pri srcu Avsenikova glasba.

Ob zaključku pomladnega koncerta je predsednica zbora Darija Kovačič strnila misli o še enem izpeljanem dogodku in se zahvalila vsem nastopajočim, ki so polepšali večer, zbranim v dvorani in vsem donatorjem in sponzorjem, ki podpirajo zbor.

Voditeljica koncerta Anita Petrič je ob zaključku povabila zbrane, da se pridružijo pevcem in pevkam v avli ob kozarčku in pogostitvi. Bil je en lep in sproščen pevski večer.

Foto: Jure Hodnik

Zapisala: Anita Petrič

Foto: Jure Hodnik