Šentjernej: Kakšne načrte ima vlada za področje gasilstva?

Skupinska fotografija ministra in vodstva Gasilske zveze Slovenija s prejemniki najvišji gasilskih priznanj (vir: Ministrstvo za obrambo)

V Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju je včeraj dopoldan potekala slavnostna seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije, na kateri je zbrane nagovoril minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki se je sestal tudi s šentjernejskim županom Jožetom Simončičem.

Z županom sta se pogovarjala o izzivih gasilstva v občini in problematiki ilegalnih prehodov meje, pri čemer je župan Simončič izpostavil željo občanov po več prisotnosti Slovenske vojske na terenu.

Minister Matej Tonin je poudaril, da je gasilstvo ena izmed prioritet zdajšnje vlade in pri tem izpostavil tri področja:

  • zagotovitev sredstev za enotno urejena gasilska zavarovanja,
  • dodatno sofinanciranje dejavnosti in opreme,
  • projekt pridobivanja EU sredstev za opremljanje enot ZiR za povečanje odpornosti na podnebno pogojene nesreče v RS.

Na ministrstvu za obrambe so tako pripravili naslednje konkretne predloge:

  • več proračunskih sredstev za gasilce,
  • ureditev standardiziranega gasilskega zavarovanja oseb in opreme,
  • projekt črpanja evropskih sredstev (v višini 150 milijonov evrov).

Tonin je izpostavil, da v vladi za prihodnje leto načrtujejo 5-odstotno povišanje sredstev za sofinanciranje dejavnosti Gasilske zveze Slovenije in sofinanciranje gasilskih enot širšega pomena. Za sofinanciranje nabave zaščitno-reševalne opreme in vozil pa je predvideno povišanje sredstev za več kot četrtino (več kot 25 %). “Tudi v letu 2022 bodo sredstva za redno sofinanciranje – v okviru finančnih zmožnosti – povišana za 5 odstotkov,” je napovedal minister. Predvidena je pomembna posodobitev opreme, vozil in sredstev.

Na včerajšnji seji so slovesno podelili najvišja priznanja gasilske organizacije zaslužnim posameznikom za njihovo izjemno delo in zasluge pri razvoju gasilske organizacije in požarnega varstva v Sloveniji. Plenarno zasedanje je tokrat zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa potekalo korespondenčno.

Slavnostne seje sta se udeležila tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin in Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje.

Srečanje ministra Tonina s šentjernejskim županom Jožetom Simončičem (vir: Ministrstvo za obrambo)

A. L.